Odlične vijesti za hrvatske građane i državu: Ispred nas je još najmanje godinu dana vrlo jeftinog novca

 

Svjetsko bi gospodarstvo moglo usporiti zbog usporavanja europskog i kineskoga gospodarstva.

Europa je za dlaku izbjegla tehničku recesiju tako da je moguće da Europska središnja banka uopće ne podigne referentne kamatne stope nego upotrijebi neke nove mjere likvidnosti.

Rekao je to Slobodnoj Dalmaciji Hrvoje Stojić, direktor odjela Ekonomskih istraživanja Addiko Banke koji smatra da Europska središnja banka prije 2020. neće podići kamate, a kada se te kamate pokrenu na više razine, to će se odvijati polako. Tako je ispred nas još najmanje godinu dana vrlo jeftinog novca, a možda i više, ovisno o potezima Europske središnje banke.

Međunarodni monetarni fond je spustio procjene globalnog gospodarskog rasta na 3,5 posto umjesto 3,7 posto u ovoj godini dok za iduću 2020. godinu svjetskoj ekonomiju prognozira rast od 3,6 posto umjesto 3,7 posto, koliko je očekivalo u listopadu prošle godine.

Svjetsko bi gospodarstvo moglo usporiti zbog usporavanja europskog i kineskoga gospodarstva, a odigra li se Brexit bez dogovora i to bi se moglo odraziti na lanac opskrbe i proizvodnju europskih tvrtki što će se reflektirati i na globalne rezultate.

 

 

Izvor: www.poslovni.hr, 28.1.2019.

Objavljeno: 28.1.2019.
Pogleda: 931
Tagovi: financijske institucije