Od 2014. Hrvatskoj se smiješi sedam godina gospodarskog rasta

 

Hrvatska po ulasku u Europsku uniju u srpnju 2013. godine u srednjoročnom razdoblju može očekivati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2,5 posto, zahvaljujući pristupu zajedničkom europskom tržištu i sredstvima iz fondova EU-a, prognoziraju analitičari Erste Groupe

'Nakon ulaska Hrvatske u EU u srpnju iduće godine očekujemo da će u razdoblju od 2014. do 2020. rast hrvatskog BDP-a biti do 2,5 posto, zahvaljujući pristupu zajedničkom tržištu EU-a i sredstvima EU fondova', prognozira čelnik odjela analize u Erste Groupu Fritz Mostboeck u danas objavljenoj analizi trendova i prekretnica u 2013. pod naslovom "Je li broj '13' sretan broj za gospodarstvo?".

Hrvatska će postati 28. članica EU u srpnju 2013. i time okončati pregovore započete 2005., podsjećaju u Erste Groupu.

'Iako se koristi od članstva EU-a možda čine nešto manje privlačnima u usporedbi s posljednja dva vala proširenja EU-a, prognoziramo da će srednjoročni izgledi za rast hrvatskog gospodarstva biti poduprti pristupom zajedničkom tržištu i sredstvima EU fondova', kazao je Mostboeck.

Kako je dodao, integracija Balkana u EU dobit će dodatni poticaj tijekom 2013. kada se očekuje da će Srbija dobiti datum početka pregovora za ulazak u EU, čime bi se potvrdila njezina snažna orijentacija prema EU-u i poduprle strukturne reforme u srednjem roku.

Govoreći o mjerama štednje globalno, Mostboeck napominje da će nužne mjere štednje koje vlade provode diljem svijeta priječiti gospodarstvu u 2013. da se vrati razdoblju procvata aktivnosti.

izvor: tportal

Objavljeno: 27.12.2012.
Pogleda: 3102
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije