Od 1.1.2012. ekspresne ovrhe: plijenit će se kuće, auti i plaće bez suda

 

Naime, za mjesec dana bit će izabrano 100 javnih ovršitelja u 65 gradova, koji će od 1. siječnja 2012. potpuno samostalno, bez sudova, provoditi ovrhe nad stanovima, kućama, automobilima, plaćama i drugom imovinom i prihodima građana, javlja Jutarnji list.

Vodit će i dražbe na kojima će umjesto sudova prodavati sve - od kuća do slika i nakita. Novac od prodaje uplaćivat će direktno na račun vjerovnika, a odgovaraju isključivo Ministarstvu pravosuđa.

Najviše ovršitelja, 20, bit će u Zagrebu, zatim sedam u Splitu, pet u Rijeci, a Zadar i Osijek dobit će ih po četiri. Glavni razlog uvođenja potpuno novog zanimanja - javni ovršitelj - jest rasterećenje sudova koji imaju više od 100 tisuća neriješenih ovrha. Sudovi će samo kontrolirati postupak i odlučivati o žalbama na odluke javnih ovršitelja.

Ubrzavanje provođenja ovrha, podsjećamo, bio je uvjet za pristup EU, u sklopu Poglavlja 23. Protiv novog zanimanja odmah su ustali pravni stručnjaci, i to zbog činjenice da će se javni ovršitelji naplaćivati iz postotka imovine ili prihoda koje su zaplijenili.

Osim efikasnije naplate dugova, u Ministarstvu pravosuđa tvrde da će tako izbjeći manipulacije u ovršnom postupku. Na dražbama često netko iz obitelji dužnika licitira i ponudi najbolju cijenu za koju zna da je neće platiti, a sve da bi odgodio tu ovrhu. Pritom gubi samo jamčevinu, a na vremenu dobiva i po godinu dana.

Skratit će se procedura i rokovi ovrhe i dražbi pa će, ako u određenom roku netko ne plati stan koji je kapario, on biti prodan drugom najpovoljnijem ponuđaču. Javni ovršitelj imat će pravo provesti ovrhu nakon što građanin ovršnu sudsku odluku odnese najbližem javnom ovršitelju, ali i na usmeni zahtjev građana.

Ovršitelji će imati ovlasti ući u bazu podataka Porezne uprave i MUP-a te otkriti imovinu dužnika. Također će imati skladišta za čuvanje predmeta za dražbu. Šerifski sustav naplate dugova, kako su ga nazvali mnogi oporbenjaci i pravni stručnjaci, vrlo je opasan jer otvara put malverzacijama. U Ministarstvu pravosuđa jučer nismo uspjeli dobiti odgovore na pitanja o kvalifikacijama ovršitelja i kontroli njihova rada.

Izvor: jutarnji.hr
Foto: iStock.com

Objavljeno: 25.8.2011.
Pogleda: 4366
Tagovi: krediti, makroekonomija, štednja, financijske institucije