OTP ima rezervno rješenje, želi kupiti Banco Popolare Croatia

 

Nakon što se početkom godine povukla s mađarskog tržišta prodajom za pola milijuna eura male podružnice zajmodavcu MagNet, Banco Popolare, čini se, planira odlazak i iz Hrvatske

Nakon što se početkom godine povukla s mađarskog tržišta prodajom za pola milijuna eura male podružnice zajmodavcu MagNet, Banco Popolare, čini se, planira odlazak i iz Hrvatske. U dubinskom snimanju njihova poslovanja, prema pouzdanim informacijama, trenutačno je OTP, a u “izviđanju” su bili i predstavnici KentBanka. Interesenata za preuzimanje ima s obzirom na to da je banka u više navrata dokapitalizirana i osigurana joj je kapitalna adekvatnost. No talijanski vlasnici u hrvatskom bankarskom sektoru očito više “ne vide kruha”.

Premda nam u OTP-u nisu izravno potvrdili da provode “due dilligence”, nisu to ni opovrgnuli, a iz njihova se odgovora na pitanje o interesu za BPC može iščitati da on – postoji.

– OTP banka predala je neobvezujuću ponudu za privatizaciju Hrvatske poštanske banke, što znači da smo zainteresirani za širenje na hrvatskom tržištu. Nažalost, o drugim detaljima ne možemo davati izjave – odgovorili su nam iz OTP-a.

Nisu željeli komentirati je li im BPC “plan B” u slučaju da ih Erste izgura iz utrke za preuzimanje HPB-a niti imaju li dovoljno kapitala da eventualno akviriranje obiju banaka. No iz bliskih im krugova poručuju da onda kad se banka želi širiti ima i kapitala za to.

– Uostalom, i sam Sándor Csányi (predsjednik NO-a mađarskog OTP-a, nap. a.) najavio je širenje i akvizicije kad je OTP ušao u Hrvatsku – podsjećaju.

Za razliku od njih, iz KentBanka opovrgavaju interes za BPC iako su se posljednjih dana još motali po njihovim hodnicima i sastančili s upravom. Očito je nešto u razgovorima krenulo u neželjenu smjeru.

– Informacija da KentBank preuzima Banco Popolare Croatia i provodi “due dilligenca” nije točna. KentBank nema namjeru preuzeti BPC te namjerava rasti organski kako je i najavio dolaskom na hrvatsko tržište, a to se odnosi na otvaranje novih vlastitih podružnica – jasni su u banci u vlasništvu turske Süzer Grupe. Iz Banco Popolarea do zaključenja broja nisu odgovorili na naš upit o trenutačnim zbivanjima vezanima za prodaju.

Izvor: Večernji.hr

Objavljeno: 22.10.2013.
Pogleda: 6623
Tagovi: financijske institucije