OTKRIVAMO NOVI LINIĆEV UZMAK Odustao i od ukidanja poticaja za stambenu štednju

 

Toj planiranoj mjeri štednje u proračunu suprotstavili su se i ministri iz SDP-a, a prije toga veto su stavili i partneri iz HNS-a

inistar financija Slavko Linić odustao je od ukidanja porezne olakšice za kupnju prve nekretnine, a morat će odustati i od ukidanja poreznih poticaja za stambenu štednju jer se tome protivi ne samo glavni koalicijski partner HNS, nego i dio SDP-ovih ministara.
Sudeći po riječima više sugovornika, ministar Linić sada nema podršku unutar koalicije i Vlade za svoju mini poreznu reformu, a jedino što prolazi je povećanje međustope PDV-a sa 10 na 13 posto.

Linić je iz Washingtona - gdje je sudjelovao na godišnjoj skupštini MMF-a i Svjetske banke - potvrdio da u koaliciji nema suglasnosti o ukidanju poreznih olakšica za prvu nekretninu. Nije rekao, međutim, da nema suglasnosti niti za drugu njegovu mjeru, a danas nam je nekoliko SDP-ovih ministara reklo da ukidanje stambenih poticaja ne dolazi u obzir.

“Izričito sam protiv toga, takva odluka bila bi pogrešna i štetna. Možda se isplatu stambene štednje može bolje regulirati kako bi se taj novac mogao koristiti isključivo namjenski, za kupnju ili adaptaciju stambenih objekata, ali ukidanje ne dolazi u obzir - rekao nam je danas jedan član Vlade iz redova SDP-a.

Naš sugovornik zamjera ministru financija što je izašao u javnost s tom idejom prije nego što je obavio konzultacije unutar stranke, a većina stranačkih dužnosnika, tvrdi on, protiv je te ideje.

Još jedan SDP-ov ministar objasnio nam je danas zašto se protivi Linićevu planu: “Ukidanjem državnih poticaja za stambenu štednju proračun bi uštedio najviše 110 milijuna kuna, a ne 200 milijuna, kako to govori ministar financija, jer je poticaj smanjen. I ta ušteda bi se u proračunu osjetila tek u 2016. godini zato što se poticaji isplaćuju naknadno. A istovremeno bi se urušio sustav u kojemu se godišnje okrene oko milijardu kuna. Bio bi to još jedan udarac i graditeljskom sektoru”.

Svoj plan poreznih promjena Linić je predstavio u sklopu smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2014. do 2016. godine. Naši sugovornici kažu da su za neke planirane porezne promjene tada prvi put čuli i ostali iznenađeni.

Prva je reagirala ministrica Vesna Pusić koja je na sastanku užeg kabineta odmah dala do znanja premijeru Zoranu Milanoviću da HNS neće podržati ukidanje porezne povlastice za prvu nekretninu.

Kako nam je danas rečeno, nakon toga nije bilo novih razgovora na tu temu, ali je ministar financija očito razumio poruku koju su mu poslali koalicijski partneri. No, Linić je svojim oponentima odmah dao do znanja da onda nema ništa ni od smanjenja poreza na nekretnine.

“Ostavit ćemo porez na nekretnine na pet posto, umjesto da ga snižavamo na četiri posto, pa za proračun neće biti razlike”, poručio je Linić.

“HNS je protiv svake daljnje porezne presije. Protivimo se ukidanju državnih poticaja za stambenu štednju”, izričita je poruka iz HNS-a.

Zbog protivljenja narodnjaka, ministar financija je već morao odgoditi uvođenje poreza na nekretnine, što je bio prvi poraz njegove porezne politike. U slučaju stambenih poticaja Linić protiv sebe ima i štedionice, odnosno bankare. Čim je najavio ukidanje državnih poticaja, čelnici stambenih štedionica najavili su njihovu propast u skoro vrijeme.

Optužili su ministra da ne razumije sustav stambene štednje, a neki su otišli i korak dalje: tvrde da je ministar time poslao još jednu negativnu poruku stranim investitorima. Kada je uveden, poticaj za stambenu štednju iznosio je 1250 kuna, prije pet godina je smanjen na 750 kuna, da bi ove godine bio dodatno srezan na 500 kuna godišnje.

Izvor: Jutarnji list

Objavljeno: 16.10.2013.
Pogleda: 4238
Tagovi: financijske institucije, štednja