Novo upozorenje Udruge Franak, traže moratorij na ovrhu jedne nekretnine

 

Udruga Franak još jednom upozorava hrvatsku javnost, HNB i Vladu RH da, u periodu od 2004. godine nadalje, hrvatske banke nisu adekvatno upozorile dužnike na realne rizike kreditnih proizvoda koje su nudile.

''Nepravomoćnom presudom u kolektivnom postupku protiv osam banaka, koji je pokrenula Udruga Franak s Potrošačem – hrvatskim savezom udruga za zaštitu potrošača, utvrđene su nezakonitosti u poslovanju banaka, koje su u kombinaciji s ekonomskom krizom uzrokovale povećani udio nenaplativih kredita u ukupnom kreditiranju stanovništva, što je za posljedicu dovelo do velikog porasta ovrha građana'', navodi udruga Franak u svom priopćenju. 

''Pozivamo HNB da od banaka zatraži i objavi podatke koliko je dužnika sa stambenim kreditima u CHF pod ovrhom jedine nekretnine zbog nepodmirenja dugovanja kredita u CHF. 
 

Traže moratorij na ovrhu jedne nekretnine


Pozivamo Vladu RH da intervenira Uredbom i proglasi moratorij na ovrhe jedine nekretnine sve, dok se u Saboru ne usvoji Zakon o osobnom bankrotu te donesu podzakonski akti koji će omogućiti efikasnu provedbu tog zakona, čime bi se spriječilo nanošenje nenadoknadive ili teško nadoknadive štete građanima, koja se pored financijskih, očituje i u zdravstvenim, emotivnim, i po cijelo društvo pogubnim, ekonomskim posljedicama. 

Pozivamo Ministarstvo pravosuđa da uvaži zahtjeve da se prijedlog Zakona o osobnom bankrotu razmatra u što širem krugu organizacija i udruga ne bi li dobivena rješenja adekvatno štitila dužnike i vjerovnike. Ministarstvu pravosuđa obratili smo se sa zahtjevom da Udrugu Franak uključi u radnu skupinu, ali odgovor do sada nismo dobili. 

Ovim pismom izražavamo podršku svim udrugama, organizacijama i građanima okupljenim u inicijative koje nastoje zaštititi najranjivije skupine građana kojima su jedine stambene nekretnine pod ovrhom'', stoji u njihovom priopćenju.

Izvor: net.hr

Objavljeno: 17.4.2014.
Pogleda: 6896
Tagovi: financijske institucije