Novi trend: Manja upotreba gotovine tjera banke na uvođenje zajedničkih bankomata

 

Četiri velike belgijske banke udružuju snage kako bi uspostavile mrežu bankarski neutralnih bankomata sa ciljem prilagođavanja promjenama ponašanja klijenata prema upotrebi gotovine.

Događanja u platnom prometu potiču banke na preispitivanje vlastitih mreža bankomata, dijelom i zbog ozbiljnih ulaganja u bankomate i provođenje sigurnosnih mjera, piše Indikator.ba

Belfius, BNP Paribas Fortis, ING i KBC kažu da je dolazak beskontaktnih i mobilnih plaćanja doveo do značajnog pada upotrebe gotovine i naglog smanjenja podizanja gotovine sa bankomata.

Prijedlog za stvaranje zajedničke mreže bavit će se trenutnom prekomjernom upotrebom AMT-ova u gradskim središtima i rijetkom distribucijom na udaljenim lokacijama.

Uvođenje nove mreže postepeno će se realizirati, a prvi novi bankomati pojavit će se sredinom 2021. godine.

Inicijativa je u skladu sa nedavnim pomacima u zajedničkoj distribuciji u Nizozemskoj, koja je i sama slijedila švedski model postojanja namjenskog brenda za keš uređaje.

Međutim, u Nizozemskoj su imali problema, a nedavni val eksplozivnih napada na ATM-ove natjerao je banke da ugase bankomate preko noći.

 

Izvor: www.poslovni.hr, 10.1.2020.

Objavljeno: 10.1.2020.
Pogleda: 547
Tagovi: financijske institucije