Neto dobit banaka u prvom tromjesečju 1,43 milijarde kuna

 

Gotovo sve povećanje dobiti u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje - a neto dobit je rasla s oko 432 na oko 1.435 mil. kuna - može se objasniti smanjenjem neto troškova rezerviranja i vrijednosnih usklađenja za gotovo 95 posto

U prvom tromjesečju 2018. hrvatske banke i stambene štedionice ostvarile su dobit iz poslovanja prije oporezivanja od 1,67 milijardi kuna, pokazuju privremeni nerevidirani podaci Hrvatske narodne banke o poslovanju banka za promatrano razdoblje. Od toga na 24 banke otpada 1,66 milijardi kuna dobiti, a na pet stambenih štedionica 15,3 milijuna kuna.

Ostvareni rezultat je znatno bolji u usporedbi s onim ostvarenim u prvom tromjesečju 2017. kada su banke zbog troškova usklađenja vrijednosti i rezervacija vezanih uz Agrokor ostvarile dobit prije oporezivanja od 446,5 milijuna kuna.

“Gotovo sve povećanje dobiti u prvom tromjesečju ove u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, a neto dobit banaka porasla je s oko 432 na oko 1.435 milijuna kuna, može se objasniti smanjenjem neto troškova rezerviranja i vrijednosnih usklađenja za gotovo 95 posto”, navodi se u nedavno objavljenoj publikaciji HUB pregledi.

Pad neto prihoda od kamata i provizija
Osim izostanka efekta Agrokor, HUB navodi  da kvartalni rezultati banaka pokazuju još dvije ključne stvari:

Glavni izvori zarade banaka – neto kamatni prihod i neto prihod od provizija i naknada – nalaze se u padu.
Troškovi (opći administrativni troškovi i amortizacija) rastu, tako da neto prihod iz poslovanja prije rezerviranja bilježi blagi rast za 0,6% zahvaljujući neto ne-kamatnom prihodu (vlasnička ulaganja, trgovanje i sl.).
Tako se godišnji pomični prosjek povrata na kapital popeo na razinu od 7,9 posto i vjerojatno će nastaviti blago rasti kako će efekt ispravaka vrijednosti plasmana Agrokoru izlaziti iz izračuna vremenskog prosjeka. S tom razinom povrata na kapital hrvatski bankarski sustav se i dalje nalazi u donjoj polovici globalne komparativne liste prema statistici MMF-a, zaključuje se u HUB-ovoj analizi.

Ukupna imovina poslovnih banaka (bez štedionica) u godinu dana porasla je s 379,45 milijardi na 388,07 milijardi kuna (+2,27%).
Statistika HNB-a za prvi kvartal ove godine obuhvatila je dvije banke manje nego lani: dioničari Štedbanke su krajem prošle godine donijeli odluku o redovnoj likvidaciji, a nad Tesla štednom bankom je 30. ožujka otvoren stečajni postupak.

Pet banaka u gubitku
U prvom tromjesečju ove godine gubitak iz poslovanja zabilježilo je pet (od 24) banke, dok ih je lani na kraju prvog kvartala u minusu bilo deset (od 26).

Ukupan gubitak pet banaka iznosi 24,4 milijuna kuna, a najlošiji rezultat postigla je Veneto banka s gubitkom od 11,3 milijuna kuna. Slijede Croatia banka (5,8 mil. kn), Slatinska banka (5,5 mil. kn), Primorska banka (1,2 mil. kn) te Samoborska banka (552 tis. kn). Ovih pet banaka imaju zajedno udjel od 1,4 posto u ukupnoj imovini hrvatskog bankarskog sektora.

Najveću dobit prije oporezivanja ostvarila je Zagrebačka banka (465,1 mil. kn naprema lanjskom gubitku od 229,4 mil. kn), slijede Privredna banka Zagreb (348,1 mil. kn naprema lanjskih 332,8 mil. kn), Erste banka (235,8 mil. kn), Raiffeisenbank Austria (168,2 mil. kn), a krug banaka s dobiti većom od sto milijuna kuna zatvara OTP Splitska banka (139,5 mil. kn).

Grupu banaka s dobiti većom od pedeset milijuna kuna predvodi Hrvatska poštanska banka s dobiti od 80,7 milijuna kuna, a slijede ju Addiko Bank sa 79,6 milijuna kuna te OTP bank Hrvatska 73,5 milijuna kuna.

Ispod granice od pedeset milijuna ostao je Sberbank s kvartalnom dobiti prije oporezivanja od 46,4 milijuna kuna.

Na ovih devet banaka zajedno otpada pak 91,15 posto tržišnog udjela prema ukupnoj imovini, dok tri najveće banke drže 59,77 posto tržišta.

Male banke
Ostalih deset banaka ima tržišne udjele manje od jedan posto (ukupno 5,54%), a u prvom tromjesečju ostvarile su dobit manju od deset milijuna kuna. Iznimka je Kreditna banka Zagreb s dobiti od 11,29 milijuna kuna.

Među njima je i Jadranska banka za koju je HPB predao obvezujuću ponudu za kupnju koju je Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka prihvatila. Jadranska banka je prvo tromjesečje završila s 4,33 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja te tržišnim udjelom u ukupnoj imovini od 0,42 posto.

Svih pet stambenih štedionica poslovalo je pozitivno, a predvodi ih Prva stambena štedionica s 9,35 milijuna kuna. Podsjetimo da je Prva stambena štedionica u postupku pripajanja matičnoj Zagrebačkoj banci.

 


Izvor: www.tockanai.hr, 03.06.2018.

Objavljeno: 7.6.2018.
Pogleda: 1422
Tagovi: financijske institucije