Neto dobit PBZ-a 193,2 milijuna kuna

 

Tijekom prošle godine PBZ je ostvarila kamatni prihod od gotovo 3 milijarde kuna, dok su kamatni troškovi iznosili 817,2 milijuna kuna.

 

 

Privredna banka Zagreb (PBZ) prošlu je godinu završila sa 193,2 milijuna kuna neto dobiti, što je znatno niže u odnosu na gotovo 643 milijuna kuna iz 2014. godine, a posljedica je gubitaka nastalih uslijed konverzije kredita u 'švicarcima', stoji u financijskom izvješću PBZ-a objavljenom u ponedjeljak.

 U izvješću se podsjeća da je PBZ za provedbu zakona koji reguliraju konverziju kredita koji su bili vezani uz švicarski franak do kraja rujna prošle godine u okviru rezerviranja za rizike i troškove izdvojila ukupno 1,31 milijardu kuna. 

 Po podacima iz izvješća, do kraja prošle godine 92,9 posto klijenata PBZ-a prihvatilo je predloženu konverziju, od čega je 81,8 posto i izvršeno. 
 "S tim u vezi, banka je uknjižila gubitak uslijed prihvaćenih i izvršenih konverzija od 987,8 milijuna kuna, dok je preostali iznos od 323,6 milijuna kuna ostao u okviru rezerviranja za rizike i troškove za kredite za koje konverzija još nije formalno-pravno dovršena ili za koje klijenti još uvijek imaju priliku prihvatiti konverziju", ističu iz PBZ-a. 
 Tijekom prošle godine PBZ je ostvarila kamatni prihod od gotovo 3 milijarde kuna, dok su kamatni troškovi iznosili 817,2 milijuna kuna. Kamatni je prihod pritom pao za 3,8 posto, a kamatni rashodi za gotovo 18 posto, pa je tako ostvaren neto kamatni prihod od 2,18 milijardi kuna, odnosno 2,7 posto viši nego godinu ranije. Glavni nositelji ovog trenda, navode iz PBZ-a, su niže prosječne aktivne i pasivne kamatne stope tijekom prošle godine.
 Lani je ostvareno i 649,1 milijun kuna neto prihoda od provizija i naknada, što je 9,6 posto više nego 2014. godine, a neto pozitivan rezultat od 244,7 milijuna kuna ostvaren je u segmentu poslovanja s vrijednosnim papirima i ostalim financijskim instrumentima. 
 Lagani pad od 2,3 posto ostvaren je kod općih administrativnih troškova, uslijed daljnje racionalizacije poslovanja i poboljšanja upravljanja troškovima, ističu iz PBZ-a.
 Tako je PBZ ostvario 193,2 milijuna kuna neto dobiti, a glavnina tog iznosa trebala bi biti isplaćena za dividende, u iznosu od 10,16 kuna po dionici.
 Troškovi konverzije odrazili su se i na prošlogodišnji rezultat na razini Grupe PBZ. Tako je ostvarena konsolidirana neto dobit u iznosu od 365,4 milijuna kuna, nakon više od 965 milijuna kuna dobiti iz prethodne godine. "S obzirom na sve izvanredne okolnosti koje su se dogodile tijekom 2015. smatramo da je prezentirani rezultat vrlo dobro postignuće te da odražava snagu i financijsku stabilnost PBZ Grupe", ističu iz PBZ-a. 
 Grupa je lani izdvojila 1,49 milijardi kuna za troškove vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja za gubitke, u čemu je sadržan i bruto iznos od 1,3 milijarde kuna za provedbu konverziju, napominje se u izvješću. 

 

Izvor: www.poslovni.hr

Objavljeno: 2.3.2016.
Pogleda: 1777
Tagovi: financijske institucije, krediti