Ne možete otplaćivati kredit za stan? Spasite se plaćanjem najamnine

 

Ministarstvo pravosuđa priprema još jednu izmjenu Ovršnog zakona, piše Novi list.

Ministarstvo pravosuđa priprema još jednu izmjenu Ovršnog zakona, a novine su usmjerene, kako doznaje Novi list, na to da se, koliko je to moguće kad je u pitanju prisilna naplata, zaštite ovršenici i to prvenstveno građani koji nisu platili svoje obveze.

Zato se ide u promjene načina dostave rješenja o ovrsi, poboljšanje procedure utvrđivanja tko je doista dužnik, a najviše novosti vezano je uz ovrhe nad nekretninama, čime se građanima omogućava da određeno vrijeme i nakon rješenja o ovrsi ostanu u svome domu ili da u godinu dana pokušaju pronaći drugo riješenje za plaćanje duga kako ne bi izgubili stan ili kuću.

Tako bi građani koji u ovrsi gube jedinu nekretninu, odnosno onu u kojoj žive mogli zatražiti da u njoj ostanu još šest mjeseci ili godinu dana dok ne pronađu alternativni smještaj, piše list. No, u tom bi slučaju morali plaćati najamninu. Na taj način želi se, objašnjavaju naši sugovornici sačuvati dostojanstvo dužnika, kako preko noći ne bi morali na ulicu. Objašnjavaju naši sugovornici i to da se Zakonom o ovrsi nije mogla spriječiti ovrha na jedinoj nekretnini jer bi to značilo socijalnu mjeru, a one su predviđene drugim zakonima, kako je to i učinjeno u zemljama koje su posegnule za tim rješenjima.

Izvir: Poslovni.hr / Novi list

Objavljeno: 24.9.2013.
Pogleda: 4647
Tagovi: financijske institucije, krediti