Nastavak borbe Vlade i banaka u listopadu, nemir i u Udruzi Franak

 

Slučaj ‘švicarac’ jedna je od top tema u online medijima u listopadu osobito nakon poteza nezadovoljnih bankara s početka mjeseca.

 

 

Bankarski sektor redovito uzima svoj komad prostora u online medijima u Hrvatskoj, a Inventa.hranaliza spominjanja top 9 banaka u listopadu otkriva više od 2000 relevantnih spominjanja na praćenim izvorima. Iako s nešto slabijim intenzitetom u usporedbi s rujnom, slučaj ‘švicarac’ najveći je generator spominjanja za većinu banaka i u listopadu. Hypo banka jedna je od banaka na čiji broj spominjanja u medijima utiče ‘švicarac’, no vijesti na temu suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu kao i novi medijski napisi o postojanju optužnice za pronevjeru milijunskih iznosa Hypo Alpe Adria banke na pokrajinskom sudu u Klagenfurtu razlog su negativnijeg publiciteta kojeg Hypo ima u listopadu.

Slučaj ‘švicarac’ jedna je od top tema u online medijima u listopadu osobito nakon poteza nezadovoljnih bankara s početka mjeseca kada je Vladi poručeno da više neće državi pozajmljivati novac, sve dok Ustavni sud ne stavi izvan snage novi zakon o konverziji kredita u švicarcima. Ministar Lalovac paralelno poručuje kako bi poništenje zakona na Ustavnom sudu bio presedan budući da se radi o jednoglasnoj odluci Sabora. Nekoliko dana potom, objavljena je informacija da je Ustavni sud primio prijedloge za ocjenu ustavnosti zakona o konverziji švicaraca i to od strane Privredne banke Zagreb, Sberbank Europe AG i Raiffeisenbank Austria. 

Sredinom mjeseca u medijima se pojavljuje priča o nemirima unutar Udruge Franak, što je potom i potvrđeno nakon objave da su voditeljica udruge Katarina Lucić i njezini najbliži suradnici dali ostavke. 

Kao razlog ovakvog ishoda spominju se ‘narušeni međuljudski odnosi’ što simpatizerima i članovima ove Udruge daje za pravo da izraze svoju zabrinutost na društvenim mrežama oko toga što donosi budućnost i koje su moguće posljedice problema unutar Udruge. Kraj mjeseca je u nešto mirnijem tonu; Udruga Franak na konferenciji za novinare navodi kako su na adrese osam vodećih političkih stranaka poslani zahtjevi za odgovorima što planiraju uraditi povodom slučaja ‘švicarac’ nakon izbora.

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu za slučajeve Hypo i Ina-Mol, te vijesti o prvo odbijenoj, a krajem listopada i prihvaćenoj jamčevini za obranu sa slobode glavne su teme koje generiraju negativna spominjanja Hypo banke u online medijima. Pored Sanaderovog suđenja, 12. listopada objavljena je i informacija da je sud u Klagenfurtu potvrdio tvrdnje o postojanju optužnice u slučaju pronevjere milijunskih iznosa Hypo Alpe Adria banke u koju su navodno umiješani i hrvatski državljani, uključujući Ivića Pašalića.

Sve navedeno objašnjenje je zašto Hypo banka s manjim tržišnim udjelom od primjerice Zagrebačke ili Erste banke uspijeva u online medijima voditi glavnu ulogu kada se gleda ukupni broj spominjanja. Zagrebačka banka jedina joj može konkurirati u listopadu, a s nešto manjim brojem spominjanja slijede  Privredna banka Zagreb, Raiffeisen banka, Erste banka i Hrvatska poštanska banka. Izvan konkurencije sa manje od 100 relevantnih spominjanja nalaze se Splitska banka, Sberbank i OTP banka.Kategorizacija spominjanja banaka u online medijima otkriva dvije dominantne kategorije; spominjanja vezana uz brend (poslovanje, sponzorstva, reputacija, afere idr.), te spominjanja vezana uz temu kredita. 

Ostale teme iz listopada: 

Krajem listopada objavljen je podatak da je Grupa Zagrebačke banke u prvih 9 mjeseci 2015. ostvarila gubitak nakon oporezivanja u iznosu od 396 milijuna kuna. Zagrebačka banka je također navedena na popisu savjetnika HEPA povodom izdanja petogodišnje obveznice HRP-a uz korporaciju Morgan Stanley. 

U pozitivnom kontekstu spominjana je najveća banka nakon objave da se nalazi među vjerovnicima koji su najviše opraštali dugove ugroženom dijelu stanovništva. Analitičari Erste banke smanjili su ciljanu cijenu dionice Ericsson Nikola Tesla s 1200 na 1170 kuna, o čemu su pisali vodeći poslovni portali u zemlji. Hrvatska poštanska banka se, kao i Zagrebačka banka, našla na popisu vjerovnika koji su najviše opraštali dugove ugroženom stanovništvu, a u listopadu ostaje i upečatljiva izjava ministra Lalovca koji navodi da veliki javni dug dolazi od tvrtki poput Petrokemije ili Hrvatske poštanske banke koja je ‘služila kao nečiji bankomat’, pa je ponovno morala u privatizaciju što je državu koštalo 300 milijuna kuna. 

Vezano uz poslovne rezultate, Hrvatska poštanska banka ostvarila je u prvih devet mjeseci ove godine operativnu dobit od 258 milijuna kuna, dok neto dobit iznosi 106,8 milijuna kuna, što je najviši iznos u povijesti te banke. Osim tereta koji za sobom vuče Hypo banka zbog povezanosti sa suđenjem bivšem premijeru Ivi Sanaderu, vijest koja se veže uz Hypo u listopadu jest dolazak Marija Žižeka iz RBA na čelo banke. Također, na objavu Udruge Franak kako je konvertiran prvi kredit u francima, oglasila se upravo Hypo banka, za koju su ustvrdili da je provela konverziju, kako bi opovrgnula vijest i poručila da još nisu u fazi konverzija, ali ubrzano rade na izračunima. Poslovni rezultati Privredne banke Zagreb iz prvih devet mjeseci otkrivaju da je banka poslovala s gubitkom nakon oporezivanja u iznosu od 192,3 milijuna kuna. 

Privredna banka Zagreb se uz Zabu nalazi na popisu tvrtki koje su dobile nagradu EBRD-a zbog kreditiranja projekata energetske održivosti i učinkovitosti. RBA krediti za poduzetnike i obrtnike promovirani su na portalima i Youtube-u, a visoki broj spominjanja ova banka zapravo generira sama, budući da se RBA analitičari frekventno javljaju i komentiraju različite teme (javni dug, kretanje BDP-a, strana ulaganja itd.). 

Analiza kanala s kojih dolaze spominjanja banaka otkriva kako su domaće banke u listopadu najčešće spominjane na online portalima/magazinima (56% svih spominjanja), dok je vodeći kanal na društvenim mrežama s kojeg dolaze relevantna spominjanja ‘forum’ gdje se nalazi 15% rezultata.

Očekivanja klijenata prema ORM analizi:

Sve su oči usmjerene u smjeru daljnjeg razvoja situacije u slučaju ‘švicarac’, te početka konverzije kredita prema novom zakonu. Na forumima i Facebooku najviše je komentara na ovu temu, a prvi konkretni dojmovi klijenata očekuju se u studenom kada je većina banaka najavila početak konverzija. Na Twitteru i Facebooku aktualna je tema korištenja sustava e-građani o čemu ima govora i na službenim profilima Vlade Republike Hrvatske. Budući da su neke od vodećih banaka već ugovorile suradnju sa sustavom e-građani, te na taj način omogućile pristup sustavu uz token uređaje, čekaju se i odgovori ostalih banaka.

 

Izvor: www.poslovni.hr

Objavljeno: 18.11.2015.
Pogleda: 2478
Tagovi: financijske institucije