Nasdaq, Dow Jones i S&P bez promjena – ulagači i dalje sumnjičavi

 

Vodeći indeksi na Wall Streetu ostali su u četvrtak gotovo nepromijenjeni, jer je skok cijena dionica BP-a i Goldman Sachsa pred sam kraj trgovanja anulirao prethodne gubitke. Dow Jones indeks oslabio je 0,07 posto, na 10.359 bodova, a Nasdaq 0,03 posto, na 2.249 bodova. S&P 500 indeks ojačao je, pak, 0,12 posto, na 1.096 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja vodeći su indeksi porasli, zahvaljujući boljim od očekivanja kvartalnim poslovnim rezultatima JPMorgan Chasea.

Oprezni ulagači

No, kasnije je zbog oprezne procjene daljnjeg poslovanja te banke entuzijazam ulagača splasnuo. Zbog toga je cijena dionice JPMorgana ojačala samo 0,3 posto, dok je dionica Citigroupa pojeftinila 1,2, a Bank of America 1,8 posto.

Ulagače je razočarao i nastavak niza slabih makroekonomskih podataka. Jučer je Fedova podružnica u Philadelphiji izvijestila da je industrijska aktivnost u središnjem dijelu SAD-a neočekivano pala, dok je njujorški Fed izvijestio o padu tamošnje industrije na najniže razine od prosinca 2009. godine.

Dionice BP-a snažno skočile

Ipak, pred kraj trgovanja cijena dionice BP-a skočila je čak 7,6 posto, nakon što je taj britanski div objavio da je potpuno zaustavio istjecanje nafte iz svoje oštećene bušotine Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu, po prvi put od eksplozije platforme u travnju.

Snažno je, 4,4 posto, porasla i cijena dionice Goldman Sachsa, zahvaljujući vijesti da su ta banka i Komisija za vrijednosne papire (SEC) postigli nagodbu, vrijednu 550 milijuna dolara, u vezi tužbe SEC-a protiv Goldmana zbog prevare ulagača.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,80 posto, na 5.211 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,97 posto, na 6.149 bodova, a pariški CAC 1,41 posto, na 3.581 bod.

izvor: profitiraj.hr

Objavljeno: 16.7.2010.
Pogleda: 1018
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije