Napokon! Nema više kredita sa stupova

 

Ministarstvo financija ubuduće će nadzirati i potrošačke kredite manje od 1.500 kuna, odlučila je danas Vlada upustivši u Sabor izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Upravo je kod takvih kredita, ocijenio je ministar financija Slavko Linić, bilo dosta zlouporaba, a kako oni nisu bili pod nadzorom države, veći krediti često su se razbijali na manje. I sloboda utvrđivanja kamata kod njih je problematična, pogotovo u segmentu naknada, pa je cilj Vlade ograničiti visinu kamata kod njih na 12 posto. Time će se, zaključio je Linić, zaštititi potrošači. Novim je zakonom, čini se, odzvonilo i kreditima sa stupova jer će i oni doći pod pasku države.

Da li su sve rupe zatvorene i da li ćemo još gledati kreditne urede po gradovima, ili tzv SMS kredite (sa troznamenkastim efektivnim kamatnim stopama) pokazati će vrijeme. Moj-bankar.hr kao društvo licencirano od strane Ministarstva Financija podržava ovu odluku vlade ali pritom napominjemo da je i dosadašnji regulatorni okvir davao za pravo da se većin kreditnih ureda po Hrvatskoj pozatvaraju.


jutarnji.hr

Objavljeno: 22.7.2012.
Pogleda: 5283
Tagovi: