Nakon snažnog rasta predah na Wall Streetu – vodeći indeksi blago pali

 

Cijene dionica na Wall Streetu u utorak su blago pale. Ulagači su uslijed razočaravajućih poslovnih rezultata nekoliko kompanija te izvješća o stagnaciji osobnih primanja i potrošnji Amerikanaca odlučili unovčiti dio dobitaka ostvarenih dan ranije. Najnoviji podaci o osobnoj potrošnji i primanjima ukazali su da su Amerikanci još vrlo oprezni u pogledu trošenja svog novca. Nakon lipanjskog blagog rasta, osobna potrošnja i primanja Amerikanaca u srpnju su stagnirali.

Dow Jones indeks spustio se jučer 38 bodova ili 0,4 posto, na 10.636 bodova. Tehnološki Nasdaq indeks oslabio je 11,8 bodova, odnosno 0,5 posto, na 2.283 boda.

S&P 500 indeks izgubio je 5,4 boda ili 0,5 posto, zaključivši trgovanje na 1.120 bodova.

Jučer su ulagače oneraspoložila financijska izvješća Procter & Gamblea i Dow Chemicala, koji su izvijestili o prihodima i zaradama ispod očekivanja analitičara.

Dionica Proctera pojeftinila je 3,4 posto, a Dowa za 10 posto. Indeks dionica maloprodajnih kompanija, S&P Retail indeks spustio se 1,9 posto.

Amerikanci oprezni u pogledu trošenja

Ujedno, najnoviji podaci o osobnoj potrošnji i primanjima ukazali su da su Amerikanci još vrlo oprezni u pogledu trošenja svog novca. Nakon lipanjskog blagog rasta, osobna potrošnja i primanja Amerikanaca u srpnju su stagnirali.

Pale su i narudžbe američkoj industriji u lipnju i to za 1,2 posto, otprilike dvostruko više nego su ekonomisti očekivali. Smanjen je i broj prodanih postojećih kuća.

- Nakon lijepog uzleta, ulagači su vjerojatno odlučili predahnuti, jer kada potrošački sektor razočara, a dionica P&G-ja oslabi 3 do 4 posto, teško je to ‘progutati’, – kaže Tommy Huie, predsjednik uprave Mashall Fundsa.

Male promjene na europskim burzama

Na europskim burzama najvažniji indeksi jučer su bilježili male promjene, budući su dobri poslovni rezultati Deutsche Posta ublažili zabrinutost ulagača oko gospodarskih izgleda SAD-a.

Londonski Ftse indeks oslabio je 0,01 posto, na 5.396 bodova, pariški CAC 0,12 posto, na 3.747 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,25 posto, na 6.307 bodova.

izvor: profitiraj.hr

Objavljeno: 4.8.2010.
Pogleda: 1199
Tagovi: