26 stu 2013
Financijske institucije

Najvećih 18 kreditora u Europi je na sudovima ostavilo više novca nego što su svi zajedno zaradili u prošloj godini.

Najveće europske banke od početka krize su nagomilale čak 77 milijardi dolara pravnih troškova. Europski kreditori, koje u ovom slučaju predvode britanski Lloyds Banking Group i njemački Deutsche bank, na sudovima su morali platiti pet puta više nego što su sve europske banke zaradile u prošloj godini.

Od rujna 2008. godine 18 banaka s najvišim sudskim troškovima platilo je najmanje 24,9 milijardi dolara nagodbi, a sa strane su ostavili dodatnih 31,5 milijardi dolara kako bi britanskim klijentima nadoknadili štetu koju su napravili prodajući im loše proizvode u koje spadaju hipotekarne vrijednosnice i osiguranja. Te su banke izdvojile još 20,9 milijardi dolara za kazne koje im slijede, pokazuju podaci Bloomberga. Ukupna brojka pravnih troškova vrlo vjerojatno je puno veća s obzirom na to da dobar dio nagodbi nije dostupan za javnost.


46milijardi

dolara mogle bi banke platiti samo za namještanje stope Libor
"Banke su prije krize izuzetno agresivno slijedile poslovni model visokih prinosa. Zbog toga sada plaćaju velike nagodbe i kazne", kazao je za Bloomberg Martin Hellmich, profesor Frankfurtske škole za financije i menadžment. Europske banke plaćaju i kazne jer su nekim svojim klijentima pomagale u pranju novca i izbjegavanju plaćanja poreza, dok su istodobno druge klijente varali ne otkrivajući im količinu rizika proizvoda koje su stvorile da bi te iste klijente zaštitili od promjena kamatnih stopa i oscilacija na tržištu, a sve kako bi stekle veću dobit.

Veće kazne nego dividenda
Šest najvećih američkih banaka, na čelu s JPMorgan Chaseom i Bank of Americom od početka krize platili su odvjetnicima, sudovima i u nagodbama više od 100 milijardi dolara, što je više nego što su isplatili svojim dioničarima kroz dividende. Prošloga mjeseca JPMorgan je objavio prvi tromjesečni gubitak od kad je na čelu te banke Jamie Dimon, a upravo zbog sve većih sudskih troškova. Prošloga tjedna banka je dogovorila konačne uvjete oko 13 milijardi dolara teške nagodbe vezane za prodaju hipotekarnih vrijednosnica. Američke banke već su isplatile desetke milijardi dolara, sada su na red došle europske koje sve češće plaćaju milijunske odštete. U prošloj godini 18 najvećih europkih kreditora isplatilo je ukupno 7,7 milijardi dolara za rješavanje tužbi i regulatornih istraga, što je dvostruko više nego u 2011. godini. Spomenute brojke ne uključuju naknade za sudske postupke koji se vode u Velikoj Britaniji.


7,7milijardi

dolara isplatile su europske banke na sudovima samo u prošloj godini
Skupa manipulacija Liborom
Najveća britanska banka po hipotekarnim kreditima Lloyds i najveća europska investicijska banka Deutsche banke, snose 31 posto ukupnih pravnih troškova. Naime, Lloyds plaća oko 13 milijardi dolara, što je najveći iznos koji jedna banka isplaćuje, kako bi obeštetila britanske klijente kojima je prodavala osiguranje kredita koje nije imalo pokriće ili koje im uopće nije trebalo. A frankfurtska banka platit će oko 36 posto iznosa koliko je 12 velikih banaka "stavilo sa strane" za buduće tužbe. Isto tako, ta je banka pod istragom regulatora u slučaju manipulacije međubankovnom kamatnom stopom Libor. Barclays, UBS, Royal Bank of Scotland i Rabobank Groep već su kažnjene s ukupno 3,6 milijardi dolara. Prema posljednjim procjenama, slučaj namještanja Libora ukupno bi banke u svijetu mogao stajati 46 milijardi dolara, dok bi ih istrage oko manipulacija tečajevima moglo stajati dodatnih 26 milijardi.

Moraju riješti problem
Ukupni troškovi od 77 milijardi dolara za europske banke manje je od onoga što je do sada platilo šest američkih, a riječ je o 103 milijarde dolara. Te se brojke, piše Bloomberg, temelje na javno dostupnim podacima. Popis od 18 banaka obuhvaća one kreditore koje su objavile koliko im iznose sudski troškovi, a da su viši od 500 milijuna dolara. "Banke se što prije moraju riješiti ovih problema. Inače će to trajati godinama zbog čega se neće moći usredotočiti na poslovanje i strateška pitanja", izjavio je Neil Smith, analitičar Bankhaus Lampea. Societe Generale je povećala rezervacije sa 200 milijuna eura na 700 milijuna, a Deutche banka ih je povećala za čak 1,2 milijarde. Prošloga je mjeseca UBS odgodio ciljanu dobit za 2015. jer je tamošnji regulator od njih tražio da drže više kapitala zbog brojnih sudskih tužbi.

Izvor: Poslovni.hr