Najuspješnija banka za koju vjerojatno niste čuli

 

Direktor si ne isplaćuje bonuse, a zaposlenicima dijeli višak

ANDERS BOUVIN je direktor najuspješnije banke na u Velikoj Britaniji, za koju vjerojatno nikada niste čuli. Za početak, ovaj Šveđanin rodom iz Afrike, čelni čovjek ogranka banke Handelsbanken u Velikoj Britaniji, ne prima godišnji bonus. Za razliku od mnogih šefova velikih banaka, koji su vođeni prvenstveno ostvarivanjem vlastite dobiti umjesto korporativnom lojalnosti, Bouvin je u ovoj švedskoj banci već više od 28 godina. Ono što ponajviše iznenađuje jest da je ovaj 55-godišnjak strastveni navijač Queens Park Rangersa, što je uistinu neuobičajeno za Šveđanina koji je svojih prvih deset godina života proveo u Zimbabweu.

Iako je rođen u Africi, nakon što je njegova obitelj bila prisiljena preseliti u Švedsku 1968. godine, Bouvin se brzo prilagodio novim uvjetima života. Jezik je savladao bez problema i u vrlo kratkom roku, a potom je upisao i studij ekonomije na Sveučilištu Lund. Isprva je želio biti diplomat, ali kasnije je shvatio da ga više zanimaju gospodarstvo i makroekonomija. Handelsbanken je bila prva kompanija u kojoj se Bouvin prijavio za posao, još 1985. godine.

"Tada nisam imao pojma o poslovnom modelu te banke, ali sam bio oduševljen što mi je netko ponudio posao", priča Bouvin za BBC. Ubrzo je shvatio da mu se zaista posrećilo, budući da je tvrtka pratila vrijednosti koje je i on sam zastupao.

Te vrijednosti, poput usredotočenosti na dugoročne ciljeve i decentralizacija banaka, danas se čine jednostavno predobrima da bi bile istinite, posebno u situaciji dužničke krize. Uporavo su "velike banke" smatrane najvećim krivcima za izbijanje krize, ali Handelsbanken je ostao iznad njih, postižući snažnu bilancu zbog koje su europski bankarski regulatori bili oduševljeni. Čak je i jedan od institucionalnih dioničara Handelsbankena banku opisao kao "uzbudljivo dosadnu".

Tajna uspjeha?

Bouvin tvrdi da se tajna uspjeha banke, koja je nakon oporezivanja u prvih devet mjeseci 2013. godine ostvarila ukupnu dobit od milijardu eura, u tome što je prvenstveno usredotočena na svoje korisnike i lokalizaciju.

Od voditelja poslovnica se očekuje da donosi oprezne kreditne i investicijske odluke bazirane na izravnoj komunikaciji s korisnicima.

U jezgri poslovanja Handelsbanken je lokalno osnaživanje, potpuna suprotnost modernom automatiziranom bankarstvu. Tu je filozofiju u tvrtku prvi uveo 1970. godine tadašnji direktor Jan Wallander. Uvjerio je dioničare da je u njihovom dugoročnom interesu da banka raste organski, koristeći profit, a ne dugove, za financiranje ptvaranja novih poslovnica.

Handelsbanken se gotovo uopće ne reklamira, budući da Bouvin smatra kako se klijenti neće osjećati bolje ako pročitaju ime svoje banke na velikom plakatu u gradu ili na semaforu tijekom utakmice.

Bouvin također zna nagraditi svoje zaposlenike. U slučaju da banka premaši svoju prosječnu stopu profitabilnosti, višak novca stavlja se u fond iz kojeg se taj novac potom podijeli zaposlenicima. Ipak, novac iz fonda mogu primiti samo zaposlenici koji su duže zaposleni u banci.

Banka samo u Velikoj Britaniji ima više od 169 poslovnica i bilježi najbrži rast u posljednjih pet godina. Kao direktor Handelsbanken u Velikoj Britaniji, Bouvin se nada da će otvoriti poslovnice i u ostalim dijelovima Europe i tako postati još ozbiljnija konkurencija "velikim bankama" koje se danas bore s golemim problemima.

Izvor: Index.hr

Objavljeno: 7.1.2014.
Pogleda: 4273
Tagovi: financijske institucije