02.siječnja.2017

Fina: U blokadi 330 tisuća građana i 31 tisuća tvrtki

Krajem studenoga prošle godine u Hrvatskoj je blokirane račune imalo 330.297 građana, sa 41,08 milijardi kuna neplaćenih dugovanja, a u blokadi su bila i 31.252 poslovna subjekta, s 18,16 milijardi kuna neizvršenih osnova za plaćanje, pokazuju najnoviji podaci Financijske agencije (Fina).

Broj građana kojima su krajem studenoga bili blokirani računi u odnosu na stanje s kraja listopada povećan je za 1.075 osoba ili 0,3 posto, a njihova su dugovanja istodobno porasla za 1,0 posto, odnosno za otprilike 420 milijuna kuna.

>>>Fina: Osobni stečaj zatražile 632 osobe

I kod tvrtki, odnosno poslovnih subjekata, bilježi se porast broja blokiranih, dok je iznos njihovih ukupnih nepodmirenih osnova za plaćanje pao.

U odnosu na listopad, krajem studenoga je, naime, bilo 1,3 posto ili 400 više blokiranih tvrtki, no njihova su ukupna nepodmirena dugovanja pala za 2,1 posto ili oko 400 milijuna kuna.

U studenome prošle godine broj blokiranih poslovnih subjekata bio je za njih 12.517 ili 28,6 posto manji nego u istom mjesecu godinu dana prije, dok je iznos njihovih nepodmirenih dugovanja pao za 7,28 milijardi kuna ili 28,6 posto.

Iz Fine pritom ističu kako je za očekivati da će se njihov broj smanjivati, uslijed učinaka primjene odredbi zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, kao i Ovršnog i Stečajnog zakona, ali i činjenice da se poduzetnici koji tri godine zaredom nisu predali godišnji financijski izvještaj u Finin Registar godišnjih financijskih izvještaja brišu iz sudskog registra.

Čitajte dalje »

21.prosinca.2016

OTP kupuje Splitsku banku

Cijena transakcije je nepoznata, a ovim potezom OTP postaje četvrta po veličini banka u Hrvatskoj. Preuzimanjem Splitske, OTP će značajno povećati svoju tržišnu snagu na ljestvici top deset najmoćnijih banaka.

Čitajte dalje »

07.prosinca.2016

HUB ANALIZA Kamatne stope u Hrvatskoj oko prosjeka eurozone

Većina vrsta kamatnih stopa u Hrvatskoj kreće se u okviru intervala kamata euro područja, što se može označiti kao uspjeh, obzirom da Hrvatska još nije uvela euro, a ovdašnje banke bilježe relativno manje volumene posla i veće regulatorne troškove i rizike, pokazuju podaci iz analize Hrvatske udruge banaka (HUB).

Čitajte dalje »