03.rujna.2019

Broj banaka od lani se smanjio čak za petinu, dobit im snažno raste

U proteklih godinu i pol dana s hrvatskog tržišta nestalo je pet banaka pa ih je danas ukupno 20. U ožujku prošle godine otvoren je stečaj Tesla banke, tri mjeseca kasnije počeo je postupak likvidacije Primorske banke, Veneto banka pripojena je PBZ-u, Splitska banka postala je dio OTP-a, a Jadransku banku preuzeo je HPB. Trend smanjivanja broja banaka ubrzan je od 2010. godine, nakon financijske krize, ali prisutan je znatno dulje.

Čitajte dalje »

28.kolovoza.2019

Banke ponovo razmjenjuju podatke o neurednim klijentima

Kreditne i financijske institucije će kroz informatički sustav DOR obrađivati podatke o neurednom ispunjavanju obveza svojih klijenata kako bi mogle kvalitetnije procjeniti kreditnu sposobnost klijenata te smanjile rizik loših plasmana i prezaduženosti klijenata

 

Čitajte dalje »

22.kolovoza.2019

Zašto je danas skuplje zadužiti se na dvije nego na deset godina?

Jučerašnji 3-postotni pad američkog dioničkog tržišta podgrijao je sve jači strah od moguće nove recesije globalnog karaktera. Sam pad cijena dionica došao je nakon razočaravajućih, ali ipak očekivanih podataka o ekonomskoj izvedbi Kine i Njemačke, a dionička tržišta su već dulje vrijeme u visokom stanju napetosti te burno reagiraju na vijesti koje nemaju direktne veze s fundamentalnim pokazateljima pojedinih dionica ili očekivanjima investitora od pojedinih dionica baziranih na projekciji poslovne izvedbe.

Čitajte dalje »