Najisplativija bila bi nagodba oko zakona o franku

 

U bankama su uvjereni da bi eventualni sporovi išli u njihovu korist i da imaju bolje argumente.

 

Država Hrvatska je službeno obaviještena da je talijanska banka UniCredit, vlasnica Zabe, prva podigla dugo najavljivanu tužbu Međunarodnom arbitražnom sudu u Washingtonu zbog konverzije kredita u švicarcima. Obavijest o tužbi pristigla je Ministarstvu vanjskih poslova, a tehnički ministar Miro Kovač poručio je da će hrvatska strana pokušati s bankama iznaći rješenje koje bi što manje opteretilo državni proračun, ali i zaštitilo građane koji su podigli te kredite.

Plan o dogovoru s bankama postoji, ali kako doznajemo, scenarij po kojem bi banke od države dobile isplate novca iz proračuna - nije prihvatljiv. U bankama su uvjereni da bi eventualni sporovi išli u njihovu korist i da imaju bolje argumente pa nisu spremni pretjerano popuštati, iako Hrvatsku drže potentnim tržištem i ne žele ulaziti u rat s donositeljima odluka. Država je pak spremna eventualno ponuditi dugoročnije rješenje koje vjerojatno ne uključuje porezne olakšice jer ih, prema našim izvorima, smatraju "skliskim terenom".  Obje strane već mjesecima tipuju na dogovor, no političke mu okolnosti definitivno nisu bile naklonjene.U javnosti se stekao dojam da su se neke akcije već dogovarale "ispod žita", od strana koje su računale na izbornu pobjedu, no o tome da uključuju podizanje i eventualno povlačennje tužbe banaka možemo samo nagađati. Iako neslužbeno doznajemo da je od pokretanja službene procedure u Washingtonu već prošlo neko vrijeme, zanimljivo je da središnjica UniCredita čak i nakon službene obavijesti MVP-u to ne želi potvrditi, a Andrea Morawski, prvi čovjek njihovog PR-a čak kaže kako je politika banke takva da nikad ne komentiraju "glasine i spekulacije". Većina drugih banaka između redaka zaziva dogovor pa glasnogovornik PBZ-a potvrđuje da zasad nisu podnijeli arbitražnu tužbu, a u Erste banci kažu da su, iako je pripremaju, i dalje otvoreni za konstruktivan dijalog u cilju postizanja rješenja.

"Dioničari Erste banke dvaput su se pismom obratili Vladi s ciljem mirnog, prijateljskog rješavanja spora o ulaganju", ističu u Erste banci. I HUB, krovna bankarska udruga, napoiminje da bi, postizanjem dogovora, nestali razlozi za nastavljanjem pravnih postupaka. Bivši ministar financija Boris Lalovac, predlagatelj zakona o konverziji, komentira pak da je pokretanje tužbe u trenutku kad se nova vlada još nije ni formirala nekorektno te predlaže uvođenje poreza na kreditnu aktivu banaka kao instumenta pritiska. Nakon povlačenja tužbi, država bi, kaže, zakon - povukla. 

 

Izvor: www.poslovni.hr, 16.09.2016.

 

Objavljeno: 16.9.2016.
Pogleda: 1683
Tagovi: financijske institucije, krediti