Na Wall Street se obrušila anemija američkog gospodarstva

 

 

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer slabi poslovni rezultati nekoliko kompanija potvrđuju da je oporavak američkog gospodarstva anemičan.

 

Dow Jones indeks oslabio je 14 bodova, ili 0,14 posto, na 10.318 bodova, dok je S&P 500 indeks pao 0,32 posto, na 1.091 bod. Nasdaq indeks zaronio je, pak, 0,50 posto, na 2.146 bodova.

Nakon što je S&P 500 indeks porastao više od 60 posto od 9. ožujka, kada je zaronio na najniže razine u 12 godina, ulagači su vrlo osjetljivi na svaki slabiji podatak koji dovodi u pitanje opravdanost visokih razina cijena dionica.

"Premda je recesija iza nas, još je puno zabrinjavajućih signala slabosti na Main Streetu. Nezaposlenost je vrlo visoka, a potrošnja slaba, što i dalje vrši snažan pritisak na tržište", kaže Sasha Kostadinov, analitičar u tvrtki Shaker Investments.

Stoga je podatak o kvartalnom padu dobiti Della, trećeg po veličini svjetskog proizvođača kompjutora, uzdrmao cijeli tehnološki sektor, u kojemu su cijene posljednjih mjeseci snažno rasle jer su se ulagači nadali povećanju potražnje za novom opremom. Cijena dionice Della potonula je 10 posto.

Ulagače je pokolebao i veći nego što se očekivalo tromjesečni gubitak D. R. Hortona, što pokazuje da se tržište nekretnina sporo oporavlja. Cijena dionice tog građevinskog diva strmoglavila se više od 15 posto.

Loše je na tržište utjecao i oporavak dolara, što je izazvalo pad cijena nafte i sirovina. To je pritisnulo energetski i rudarski sektor, pa je, među ostalim, dionica naftnog diva Chevrona pojeftinila 0,7 posto.

Ipak, burzovni indeksi pali su tek neznatno jer su ulagači kupovali dionice u defanzivnim sektorima, kao što su prehrambeni i farmaceutski. Tako je cijena dionice Coca-Cole porasla 1,1, a Mercka 3,2 posto.

Unatoč padu cijena dionica tri dana zaredom, Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna 0,5 posto. No, S&P 500 indeks oslabio je 0,2 posto, dok je Nasdaq indeks izgubio 1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,31 posto, na 5.251 bod, dok je frankfurtski DAX pao 0,68 posto, na 5.663 boda. Pariški CAC indeks izgubio je, pak, 0,82 posto, zaronivši na 3.729 bodova.

izvor: business.hr, HINA

Objavljeno: 21.11.2009.
Pogleda: 1401
Tagovi: