Može li kriza u Italiji povećati kamate talijanskih banaka u Hrvatskoj?

 

Kriza vodi poskupljenju izvora financiranja banaka. Zbog toga vjerojatno neće doći do pada kamatnih stopa što je bio trend prošle i ove godine - izjavio je Zdeslav Šantić. Damir Novotny vjeruje da će kriza ponajprije utjecati na hrvatske tvrtke koje posluju u Italiji, a za očekivati je i manji dolazak talijanskih turista.

Italija je na rubu ponora. Dan nakon glasanja u parlamentu, koje je zapečatilo sudbinu Silvija Berlusconija, nova drama u Italiji. Oštar pad na burzama ukazuje da je stanje dramatično i da je na djelu, kako piše Corriere della Sera, prava financijska oluja koja će se, nažalost, odraziti i na hrvatsko gospodarstvo.

»S obzirom na to da je Italija jedan od najvećih trgovinskih partnera Hrvatske, kao i činjenicu da su njihove banke involvirane u bankarskom sustavu naše zemlje, razumljivo je da se Hrvatska ne bi trebala radovati krizi«, izjavio je Vjesniku Luka Brkić, profesor međunarodnih ekonomskih odnosa na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Iako su najveće banke u Hrvatskoj u talijanskom vlasništvu, Brkić ističe da su te banke stabilnije nego u matičnim zemljama. Dakako, pojašnjava, pitanje je kako će se dalje razvijati situacija i hoće li tzv. banke-kćeri biti pod pritiskom da sudjeluju pri saniranju matičnih banaka. 

»Pod pretpostavkom većih potresa u bankarskom sektoru otvorena je mogućnost i povećanja kamatnih stopa. No, to u ovom času nije problem broj jedan i ne treba na taj način spekulirati. Puno važniji su kreditni rejting zemlje i uvjeti novog zaduživanja«, rekao je profesor Brkić. 

Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke, upozorava da kriza u Italiji ugrožava stabilnost i opstanak eura te kako će se dodatno odraziti na nas zbog bliskih gospodarskih veza Hrvatske i Italije, odnosno visoke robne razmjene i investicija.  Pogotovo, kaže, zbog veličine talijanskoga gospodarstva i javnog duga koji je šest puta veći od Grčkog.

Šantić vjeruje da bi se kriza mogla posebno osjetiti na turističkoj sezoni sljedeće godine.  »Kriza vodi poskupljenju izvora financiranja banaka. Zbog toga vjerojatno neće doći do pada kamatnih stopa što je bio trend prošle i ove godine«, izjavio je Vjesniku Šantić.

Ekonomski stručnjak Damir Novotny vjeruje da će kriza ponajprije utjecati na hrvatske tvrtke koje posluju u Italiji, a za očekivati je i manji dolazak talijanskih turista s obzirom na mjere štednje koje se očekuju u Italiji. »Činjenica je da su talijanske banke izložene prema javnom dugu i zato nešto nestabilnije. No, rizici nisu povećani za talijanske banke u Hrvatskoj jer su stabilne i pod supervizijom Hrvatske narodne banke«, istaknuo je Novotny.

Izvor: Vjesnik / Relja Dušek
Foto: ilustracija Moj-bankar.hr

Objavljeno: 11.11.2011.
Pogleda: 2975
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije