Mjere SNB-a daju rezultate, ali Stojić upozorava da sredstva mogu presušiti

 

Švicarska središnja banka fiksirala je tečaj švicarskog franka na 1,2 eura, što se odmah odrazilo i na domaćoj tečajnici. Franak od sutra vrijedi 6,227 kuna, što je 15% manje nego 11.08. kada je vrijedio rekordnih 7,16 kn. Hrvoje Stojić, glavni analitičar Hypo banke upozorava: "Hoće li švicarska središnja banka uspjeti u svojoj namjeri da zadrži franak ispod fiksirane gornje granice prema euru ponajprije ovisi o tome hoće li se kriza u eurozoni nastaviti"

"Ako SNB potroši previše braneći tečaj franka, netko će ih ubrzo morati dokapitalizirati, a to je najvjerojatnije država. SNB je intervencijama 2009. i 2010. napravio velike gubitke",  upozorava Stojić.

Iako je SNB u svojoj namjeri vrlo ozbiljan, Stojić njegovu težinu gleda kroz prizmu sljedećih poteza vlada u eurozoni koje će dati odgovor kako se eurozona nosi s dužničkom krizom.

"Sutra Njemačka odlučuje o programu otkupa državnih obveznica. Italija još uvijek nije izglasala najavljeni program štednje. Grčka se izgleda malo preračunala u pogledu utjecaja paketa štednje na pad BDP-a te će biti potrebna nova intervencija, a tu je i svađa MMF-a i vlada eurozone o potrebnoj dokapitalizaciji banaka", navodi Stojić.

Stojić napominje da svjedočimo ad hoc mjerama, a izostaju sistemska rješenja. Bez toga će averzija ulagača prema riziku i dalje rasti, što povećava pritisak na franak.

 

Izvor: moj-bankar.hr / business.hr

Objavljeno: 6.9.2011.
Pogleda: 2925
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije