Ministri financija EU: potrebna je jača proračunska disciplina

 

Ministri financija EU utemeljit će učinkovitije mehanizme upravljanja ekonomskom krizom; zemlje koje probiju proračunski deficit mogle bi izgubiti novac EU ili glasačka prava

Na prvom sastanku grupe za novu gospodarsku politiku EU u Bruxellessu, ministri financija zemalja članica složili su se da im je u vrijeme grčke krize potrebna čvršća proračunska politika. Zajednički je stav da je Europa učinila premalo napora, i to prekasno, da obrani euro, te da u budućnosti moraju reagirati brže i učinkovitije. U skladu s tim, potrebna je i stroža regulativa; zemlje koje probiju proračunski deficit mogle bi izgubiti novac EU ili glasačka prava. Grčka kriza otkrila je sve poteškoće zajedničke valute, u odsutnosti čvršće političke zajednice i fleksibilnijih tržišta rada. Vlada zabrinutost oko razine zaduženosti u Španjolskoj, Portugalu i ostalim zemljama i prelijevanja na širu europsku ekonomiju.

Herman Van Rompuy, predsjednik Europske komisije, otkrio je za BBC da su se zemlje članice složile oko nekoliko točaka; jače proračunske discipline, smanjenja neslaganja oko konkurentnosti između zemalja EU, utemeljenju učinkovitijih mehanizama upravljanja ekonomskom krizom i jačanja ekonomske vlasti, da bi mogla djelovati brže i biti jače koordinirana u budućim ekonomskim krizama . Izjavio je da je sastanak samo početak procesa utemeljenja ovih politika, ali da postoji snažna politička volja ministara financija EU.

izvor: vecernji.hr

Objavljeno: 22.5.2010.
Pogleda: 1060
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije