Manjak u državnom proračunu iznosi 6,9 milijardi kuna

 

Iz proračuna je za mirovine otišlo ukupno 6,8 milijardi kuna. Zbog toga je najavljeno skoro osnivanje povjerenstva koje će raditi na reformi mirovinskog sustava.

Prihodi državnog proračuna u prvih pet mjeseci ove godine manji su 506,5 milijuna kuna nego u istom razdoblju prošle godine, a rashodi 1,79 milijardi kuna veći, doznajemo iz Ministarstva financija. Tako je manjak u državnom proračunu 6,9 milijardi kuna. Kad je riječ o prihodima, oni su manji 1,2 posto u odnosu na lani.

Najveći problem na rashodovnoj strani i dalje su mirovine. U prvih pet mjeseci izdvojeno je 14,6 milijardi kuna, a od doprinosa je prikupljeno 7,8 milijardi. Drugim riječima, iz proračuna je za mirovine otišlo ukupno 6,8 milijardi kuna.

Zbog toga je najavljeno skoro osnivanje povjerenstva koje će raditi na reformi mirovinskog sustava. Za zdravstvo je u prvih pet mjeseci izdvojeno 8,3 milijardi dok je doprinosima namirena 1,1 milijarda kuna manje i ta je razlika podmirena proračunskim novcem.

U istom razdoblju za rodiljske naknade izdvojeno je 86,2 milijuna kuna više, a za naknade za nezaposlene čak 215 milijuna kuna više. Trošak isplate dječjeg doplatka u prvih pet mjeseci manji je za 33 milijuna kuna.

izvor: vecernji.hr

Objavljeno: 2.6.2010.
Pogleda: 976
Tagovi: makroekonomija