Mađarski OTP - rekordne rezervacije za pokrivanje potencijalnih gubitaka

 

Najveća mađarska banka OTP priopćila je da ju je ubrzano pogoršanje situacije u njezinom portfelju zajmova prisililo na izdvajanje rekordnih rezervacija za pokrivanje potencijalnih gubitaka u budućnosti, prenose u petak europski mediji. Dionice te banke izgubile su 2,1 posto na vrijednosti u četvrtak nakon izvješća o 35-postotnom padu konsolidirane dobiti nakon oporezivanja na 27,4 milijarde forinti (125 milijuna dolara) u drugom ovogodišnjem tromjesečju, više od očekivanja analitičara.

Poput svojih rivala u regiji nove Europe, OTP je prisiljen povećati rezervacije budući da recesijom pogođeni potrošači istočne Europe nailaze na poteškoće u podmirenju svojih obveza po kreditima, od kojih su mnogi iskazani u stranim valutama.

Negativno poslovanje u Crnoj Gori

Banka je u drugom tromjesečju 2010. za pokrivanje budućih gubitaka izdvojila 96 milijardi forinti.

Na rezultate u drugom tromjesečju negativno su utjecali rezultati poslovanja u bančinoj podružnici u Crnoj Gori.

OTP je bio prisiljen u svoju crnogorsku podružnicu ubrizgati 35 milijardi eura te podnijeti 15 milijardi forinti gubitka zbog umanjenja vrijednosti goodwila, oblika nematerijalne imovine, nakon ogromnog gubitka tog ogranka u prvoj polovici godine u visini 13,1 milijarde forinti.

Oporavak u regiji zaostaje godinu dana

- Rezervacije u Mađarskoj i regiji jugoistočne Europe ne smanjuju se onoliko brzo koliko su tržišta očekivala a oporavak u toj regiji zaostaje godinu dana, te se dobiti vjerojatno neće normalizirati prije 2012., – kazao je analitičar Bank of America Merrill Lynch u bilješci klijentima, a prenosi londonski dnevnik Financial Times.

izvor: profitiraj.hr

Objavljeno: 16.8.2010.
Pogleda: 1970
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije