Mađari mogu vraćati kredite 20% ispod tečaja; banke i EU prijete tužbama

 

Mađarski parlament odobrio je u ponedjeljak prijedlog zakona koji mnogobrojnim Mađarima koji imaju kredite u francima i eurima, omogućava vraćanje kredita po fiksnom tečaju od 180 forinti za švicarski franak, odnosno 250 forinti za euro. Dok mađarski premijer ne strahuje od gubitaka za banke, u Europskoj komisiji, Austriji i rejting kućama optužuju Mađare za kršenje načela slobodnog tržišta.


Mađarski premijer Viktor Orban

Naime, rejting kuće ne žele ni pomisliti što bi za banke značila otplata kredita po tečaju i do 20 posto nižem od tržišnog. Austijanci su pak poručili da je potpuno neprihvatiljivo da zajmodavci progutaju cijeli kreditni balon te da se to protivi načelima slobodnog tržišta, a Europska komisija smatra da je cijela operacija prerizična za banke te bi mogla rezultirati katastrofalnim gubicima.

Imaju potporu države 
Mađarski premijer tvrdi da je vlada razmotrila moguće posljedice plana i utvrdila da banke u inozemnom vlasništvu imaju potporu krovnih tvrtki, dok mađarska OTP banka i njezin konkurent FHB po potrebi imaju pristup državnoj potpori.  Kontroverzni prijedlog, zbog kojeg je u ponedjeljak Budimpeštanska burza obustavila trgovinu dionicama banaka OTP i FHB, iznio je krajem prošlog tjedna čelnik vladajuće parlamentarne skupine desnog centra Fidesz Janos Lazar.

Reakcija Udruge banaka
Mađarska udruga banaka zaprijetila je tužbom protiv vlade zbog plana koji kućanstvima omogućava vraćanje deviznih kredita po fiksnom tečaju.  Plan krši mađarski ustav i zakone EU te će imati snažne posljedice na ekonomiju, tvrde bankari.  "Povećava se rizik središnje države, a vjerojatno će doći i do pogoršanja tečaja forinte, a samim time i do rasta kamatnih stopa što će uzrokovati povećanje troškova javnog duga i porast aktivnih kamatnih stopa pravnih i fizičkih osoba", objašnjavaju u udruzi banaka.

Fiksirani su tečajevi osjetno niži od važećih tržišnih, te bi banke zbog tog poteza mogle zabilježiti stotine milijardi forinti gubitaka.

Izvor: business.hr / banka.hr

Objavljeno: 22.9.2011.
Pogleda: 1657
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije