21 sij 2014
Financijske institucije

BPC je mala banka s 2,3 mlrd. kuna aktive i drži tek 0,56 posto tržišta, no ima za OTP zanimljivu mrežu poslovnica u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Nakon što je u samom finišu bez objašnjenja odustao od Hrvatske poštanske banke, mađarski OTP prebacio je fokus na 15. po veličini Banco Popolare Croatia. Pregovori s BPC-om praktično su okončani, a akviziciju su danas trebali medijski objaviti potpredsjednik budipeštanskog OTP-a László Wolf i prvi čovjek OTP-a u Hrvatskoj Balázs Békeffy.

No, čini se da je u ponedjeljak došlo do komplikacija pa je objava iznenada otkazana. Je li u pitanju tek privremena odgoda dok se ne 'ispeglaju' posljednji detalji transakcije ili se radi o nečemu ozbiljnijem, u ponedjeljak se nije moglo doznati.

Neostvarene ambicije
Nije tajna da mađarska banka, koja trenutno drži osmu tržišnu poziciju s 14 milijardi kuna aktive i 3,4 posto ukupne aktive, ima značajne ambicije na domaćem bankarskom tržištu, no istodobno je godinama ograničena samo na (spor) organski rast. Gledano po veličini, i uzimajući u obzir činjenicu da se radi o godinama krize, OTP je od 2009. do rujna prošle godine uspjela povećati aktivu niti za milijardu i pol kuna. Da je uspjela u akviziciji HPB-a, u miraz bi dobila gotovo 18 milijardi kuna aktive te veličinom preskočila šestu po veličini Splitsku banku. Splitska je, inače, također bila zainteresirana za HPB, no interes je ostao tek načelne prirode. Alternativa Mađarima tako je preostala mala Banco Popolare čiji vlasnici već neko vrijeme traže način izlaska s domaćeg tržišta. Premda se radi se o maloj banci s aktivom od 2,3 milijarde kuna, drugim riječima s tek 0,56 posto tržišta, Banco Popolare ima za OTP zanimljivu mrežu poslovnica. Od 35 podružnica, najveći dio nalazi se u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Slavoniji, a tek nekolicinu u Istri i Dalmaciji u kojoj je pak snažno prisutna mađarska banka čija je mreža triput veća.

Mreža poslovnica
Usporedo s dubinskim snimanjem državne banke, koja se nije pokazala kao gubitak vremena i novca jer je OTP do u detalje ogolio poslovanje svog konkurenta, mađarska banka skenirala je poslovanje u BPC-u. Upućeni u bankarskim krugovima kažu da je akvizicija gotova stvar, no službene potvrde niti iz jedne banke u ponedjeljak nije bilo. Dok jedna strana dobiva etabliranu mrežu poslovnica i bazu od 60.000 klijenata, BPC postaje jedna od rijetkih malih banaka na tržištu koja je pronašla način za prilagodbu krizi. Većina malih kreditora posluje loše i teško uspijevaju držati troškove pod kontrolom. Čak dvanaest njih s aktivom manjom od tri milijarde kuna završilo je treće tromjesečje u minusu. Zbroje li se minusi, njihov akumulirani gubitak doseže gotovo 115 milijuna kuna. Među njima je i BPC koja je na kraju rujna zbrajala 9,9 milijuna kuna minusa.

Stiže udar na dobit
Pravi udar na dobit tek stiže, a analitičari javno očekuju 'potop' na godišnjim rezultatima. Razlog tome bit će stroža pravila o rezervacijama koja su na snazi od početka listopada koja će dramatično smanjiti dobit mnogima, a očekuje se da će i neki od najvećih kreditora zbog toga godinu završiti sa desecima milijuna kuna gubitka. Za razliku od velikih, male banke nemaju 'zaleđe' u kapitalu niti se mogu za pomoć obratiti inozemnim vlasnicima, potražiti kapital u inozemstvu... Bez obzira na veličinu, pravila regulatora ista su za sve pa bi ova godina mogla donijeti veći val konsolidacije na bankarskom tržištu.

Izvor: poslovni.hr