MMF predlaže uvođenje bankarskih poreza

 

MMF predlaže uvođenje dva nova bankarska poreza od kojih bi jedan bio fiksan, a dok bi se drugi plaćao na osnovi ostvarenih profita

Banke i druge financijske institucije mogle bi se suočiti s novim porezima koje predlaže MMF s ciljem stvaranja fonda koji bi se koristio za pomoć u slučaju budućih financijskih kriza, piše BBC.
Prijedlog Međunarodnog monetarnog fonda radikalniji je nego se očekivalo, i predlaže uvođenje dva nova bankarska poreza od kojih bi jedan bio fiksno definiran dok bi se drugi plaćao na osnovi ostvarenih profita.

Nove porezne mjere u utorak su predane na razmatranje vladama država članica G20, a o njima će se raspravljati na sastanku ministara financija ovog vikenda.

On koji su prijedlog MMF-a vidjeli, kažu kako će banke biti užasnute novim poreznim nametima, te kako bi moglo doći do ozbiljnih političkih rasprava oko ovog pitanja.

Iz MMF-a pak poručuju kako je to najbolje rješenje da se osiguraju financijska sredstva pomoći za moguće buduće krize, a kažu i kako nema razloga da osiguravajuće kuće i fondovi plaćaju poreze, a banke budu izuzete od takvih davanja.


vecernji.hr

Objavljeno: 21.4.2010.
Pogleda: 2383
Tagovi: krediti, makroekonomija