MMF povećao prognozu rasta svjetskog gospodarstva

 

Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je svoju prognozu rasta svjetskog gospodarstva u 2010. godini na 4,6 posto, jer je rast u prvoj polovici godine premašio predviđanja, upozorivši istodobno da rizik oporavka povećavaju previranja na financijskim tržištima. Kanada i SAD predvode izvlačenje razvijenih gospodarstva iz najteže recesije od II. Svjetskog rata, dok zemlje eurozone trebaju dodatne mjere kako bi pojačale povjerenje u svoje banke, ustvrdio je Fond.

Svjetsko gospodarstvo rast će za 4,6 posto u 2010. godini, u usporedbi s travanjskom prognozom rasta od 4,2 posto, objavio je MMF u četvrtak u reviziji svog izvješća „Svjetski gospodarski izgledi.“

Europa otežava globalni oporavak

Kanada i SAD predvode izvlačenje razvijenih gospodarstva iz najteže recesije od II. Svjetskog rata, dok zemlje eurozone trebaju dodatne mjere kako bi pojačale povjerenje u svoje banke, ustvrdio je Fond.

Ubrzani razvoj u Brazilu, Kini i Indiji pomaže očuvati globalni oporavak, dok ga kriza državnih dugova u Europi otežava, navodi MMF.

- Najveći politički izazov je obnoviti povjerenje financijskih tržišta, bez gušenja oporavka. Nova prognoza ovisi o provedbi politika obnove povjerenja i stabilnosti, posebno u eurozoni, – navodi MMF.

Euro je padao u odnosu na dolar u zadnjih sedam mjeseci, zbog zabrinutosti da bi zemlje poput Grčke i Španjolske mogle zakazati s vraćanjem dugova.

Svjetski indeks dionica pada tri mjeseca za redom

Svjetski indeks dionica MSCI AC World pada već tri mjeseca zaredom, dok je indeks ‘Markit iTraxx SovX Western Europe’, koji određuje cijenu osiguranja protiv gubitaka na dugovima 15 europskih zemalja, dosegao rekordnu visinu.

MMF je pozvao vlade da primjene „vjerodostojne“ planove smanjenja proračunskih deficita u srednjoročnom razdoblju, uključujući prihvaćanje obvezujućih, višegodišnjih ciljeva.

MMF je također pozdravio nedavne poteze Kine da dopusti rast svoje valute juana, koja već dugo ne prati rast kineskog gospodarstva, već se umjetno održava na niskoj razini koja jamči konkurentnost kineskog izvoza.

MMF je pozdravio i napore Kine da ojača domaću potrošnju, te ocijenio da je vrijednost japanskog jena u skladu s gospodarskim temeljima, i upozorio da se japanska središnje banka može boriti protiv deflacije i drugim sredstvima osim slabljenja jena.

izvor: profitiraj.hr

Objavljeno: 8.7.2010.
Pogleda: 2053
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije