MMF želi veće zajmodavne kapacitete - 1000 milijardi za sprječavanje krize

 

Međunarodni monetarni fond (MMF) priželjkuje povećanje zajmodavnih kapaciteta sa 750 milijardi na 1.000 milijardi dolara kako bi u budućnosti uspješnije reagirao na eventualne financijske krize, objavili su u ponedjeljak mediji. Citirajući izvršnog direktora MMF-a Dominiquea Straussa-Kahna, londonski The Financial Times izvijestio je da bi svrha povećanih kreditnih linija trebalo biti sprečavanje a ne liječenje krize.

Veliki fond može spriječiti buduće krize

- Čak i u dobrim vremenima veliki fond, čije će intervencije vjerojatno bile opsežne, može pomoći spriječiti krize, – kazao je Strauss-Kahn za FT.

- Naša sve manja uloga na području financiranja ne znači da ne moramo imati veliku financijsku moć. Točna je prognoza da bi vrijednost fonda iznosila 1.000 milijardi dolara, – rekao je.

The Financial Times je objavio da MMF želi unaprijed dogovoriti financijske aranžmane koji bi bili posebno prilagođeni potrebama pojedinih zemalja i zamijenili bi aktualni mehanizam reagiranja na krizu uvjetovanim kreditnim paketima.

„Spriječiti, a ne riješiti krizu”

Cilj je smanjiti nervozu na tržištu vezanu za bilo koju zemlju kojoj prijeti kriza likvidnosti, piše list.

- Dosad je MMF-ovo pozajmljivanje bilo usmjereno na rješavanje krize više nego na njezino sprječavanje, – kazao je Jie-Ae Sohn, glasnogovornik predsjedavajućeg odbora samita G20 u Seulu.

- Južna Koreja kao ovogodišnji predsjednik grupe 20 vodećih gospodarstava svijeta razgovara sada s MMF-om o paketima koji bi dopunili i poboljšali postojeće mehanizme sprječavanja krize, – rekao je.

izvor: profitiraj.hr

Objavljeno: 19.7.2010.
Pogleda: 1266
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije