Loši krediti u Europskoj uniji dosegli razinu od bilijun eura

 

Kod 38 posto banaka razina loših kredita lani nije rasla ili se čak i smanjila.

Iako razina loših kredita u Europskoj uniji i dalje raste, oporavak ekonomije polako zaustavlja negativne trendove.

Istraživanje rejtinške agencije Fitch provedenom na 108 europskih banaka pokazuje da je razina loših kredita u EU tijekom prošle godine dotakla vrtoglavu razinu od jednog bilijuna eura. U odnosu na godine ranije, razina problematičnih plasmana banaka porasla je za više od osam posto, stoji u istraživanju objavljenom u utorak. Sukladno rastu problematičnih kredita porasle su i rezervacije za loše plasmane, i to za 7,5 posto na 570 milijardi eura. Ipak, detaljniji pogled u Fitchove rezultate pokazuje trend poboljšanja.

Naime, kod 38 posto banaka u istraživanju tijekom 2013. nije došlo do povećanja razine loših kredita na godišnjoj razini ili se ona čak snizila, ponajviše zbog otpisa potraživanja i restrukturiranja poslovanja. No, zato je s druge strane kod 30 banaka vidljiv skok loših kredita od čak 20 posto. Kako pojašnjavaju u Fitchu, takav skok dijelom je rezultat daljnjeg pogoršanja kvalitete kreditnog portfelja kod tih banaka, ali i primjene nove, mnogo konzervativnije definicije loših kredita. Proces smanjivanja razine loših kredita biti će propocionalan rastu europskog gospodarstva, ocjenjuje Tomislav Ćorić, docent na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

"Gospodarski oporavak u Europi je već vidljiv, samim time možemo reći da je vrhunac krize iza nas. Europska regulativa učinila je sa svoje strane što je mogla kroz zahtjeve o povećanju rezervacija, a i banke su učinile dobar dio svog posla kroz restrukturiranje poslovanja. Ostalo je na gospodarstvu", ističe Ćorić. Osvrćući se na posljednje podatke za Hrvatsku koji pokazuju udjel loših kredita od 15,6 posto krajem prošle godine, a od toga preko 28 posto u sektoru poduzeća, Ćorić smatra kako su to ogromne razine čak i u europskim okvirima. "To pokazuje kolika je dubina krize u Hrvatskoj. Izlazak iz tog začaranog kruga jedino je u oporavku gospodarstva", zaključuje Ćorić.

Izvor: Poslovni.hr

Objavljeno: 3.6.2014.
Pogleda: 4727
Tagovi: financijske institucije