Leasing od sada jeftiniji za fizičke osobe

 

Početkom ove godine stupile su na snagu izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost te korisnici leasinga više ne moraju plaćati PDV na kamate. Navedenom promjenom kupovina automobila na leasing postala je atraktivna opcija i običnim građanima.

Svima onima koji su kupili automobil preko financijskog leasinga, već u siječnju mjesečne su rate umanjene za iznos PDV-a na kamate. Tako je na primjer korisnik leasinga koji se zadužio u visini od 100.000 kuna na pet godina, prije izmjene Zakona plaćao prosječnu mjesečnu ratu od 2122 kune, dok sada ta rata iznosi 2037 kuna, odnosno niža je za 85 kuna. Kada se gleda ukupna svota koju će korisnik na kraju isplatiti, ona je prije iznosila 129.192 kune, a danas je ona snižena na 124.078 kuna.

U Hypo-Leasingu Kroatien ističu da su ovim izmjenama pojeftinili ukupni troškovi financiranja financijskog leasinga, čime se financijski leasing fizičkim osobama nametnuo kao ozbiljna alternativa bankarskom kreditu. Moglo bi se reći da je sada način financiranja kupnje vozila preko leasinga povoljniji u odnosu na kredit. Naravno, to ovisi o trenutačnoj ponudi na tržištu i akcijskim ponudama, ali generalno gledajući, financijski leasing trenutačno je povoljniji, tvrde u Hypo Leasingu te napominju kako su glavne prednosti financijskog leasinga nad kreditom to što nema troškova osiguranja kredita i solemnizacije, ali i vođenje štetnog događaja sa strane leasing društva u slučaju štete ili krađe, kao i brža realizacija zahtjeva.

Upitani očekuju li da će sada fizičke osobe više kupovati vozila financijskim leasingom, u Hypo Leasingu su nam odgovorili: Svakako, vođeni razumom, kupci će sve više birati financiranje financijskim leasingom. U tome će svakako vrlo popularan biti financijski leasing s ostatkom vrijednosti koji je najnovija vijest u ponudi Hypo Leasinga. On je vrlo atraktivan i za fizičke osobe jer nudi nižu mjesečnu ratu u odnosu na standardni leasing, postoji mogućnost usklađenja iznosa rata i trajanja leasinga a rok otplate financiranja iznosi od 3 do 7 godina. kažu u Hypo Leasing Kroatien.

Prije izmjena Zakona upravo je PDV na kamate bio glavni razlog zašto se leasing nije isplatio fizičkim osobama. On je u prvom redu bio pogodan pravnim osobama i svima onima koji su bili u sustavu PDV-a, jer su oni PDV na kamate odbijali kao pretporez. Ovim izmjenama osobama koje su u sustavu PDV-a ovo pojeftinjenje neće ništa značiti.

SEEbiz / Večernji list

Objavljeno: 26.2.2010.
Pogleda: 4197
Tagovi: financijske institucije, auto i plovila, krediti