Kupujete stan ili kuću: Država će vam četiri godine plaćat pola rate kredita, ali pod ovim uvjetima

 

Ukoliko obitelj od dana stupanja zakona na snagu pa kroz prve četiri godine otplate kredita dobije i prinovu, odnosno usvoji dijete, subvencija se nastavlja kroz još dvije godine, što znači da zakon ima namjeru podići i natalitet.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević nada se da će njegov Zakon o subvencioniranju stambenih kredita osvanuti na dnevnom redu Vladine sjednice u četvrtak, nakon čega bi otišao u saborsku proceduru, a s primjenom krenuo u srpnju.

Naime, riječ je o prijedlogu zakona po kojem bi država mladima do 45 godina starosti, koji kupuju prvi stan ili kuću, prvi put grade obiteljsku kuću ili zbog povećanja obitelji kupuju veći stan/kuću, plaćala polovicu rate stambenog kredita kroz prve četiri godine otplate, piše Novi list.Ukoliko obitelj od dana stupanja zakona na snagu pa kroz prve četiri godine otplate kredita dobije i prinovu, odnosno usvoji dijete, subvencija se nastavlja kroz još dvije godine, što znači da zakon ima namjeru podići i natalitet. Subvencionirat će se kupnja stanova i kuća, odnosno gradnja kuća ne samo u gradovima, već i u manjim sredinama, kako bi se ljude zadržalo u mjestima koja imaju sve manje stanovništva. Iz istog je razloga predviđeno i to da se subvencionira i kupnja starih, a ne samo novih nekretnina, budući da je novogradnje uglavnom moguće pronaći u većim gradovima.

"Javna rasprava koja je trajala do 12. siječnja, iznjedrila je i neke novosti koje smo uvrstili u prijedlog zakona, pa će se pravo na subvenciju produljivati za još godinu dana, dakle na ukupno pet, ako obitelj ima člana s invaliditetom većim od 50 posto. Novost je i subvencija na kredit za gradnju prve kuće, što u startu nije bilo predviđeno, dok je velika promjena i to da smo gornji limit cijene nekretnine, do kojeg će se isplaćivati subvencija, snizili sa 1.900 na 1.500 eura po četvornom metru", rekao je Kuščević. Subvencionirat će se, dakle, stambeni kredit do najvećeg iznosa ukupne cijene nekretnine od 100.000 eura, odnosno do najveće cijene od 1.500 eura po kvadratnom metru. Ako kupac kupi stan/kuću skuplje od toga, ili još i većim kreditom gradi obiteljsku kuću, razlika mu neće biti subvencionirana.

Novost je i to da će po zakonu najviša moguća kamata za kredit iznositi 3,75, a ne 3,95 posto, kao što je prvo bilo planirano. Otplata kredita će, pritom, morati trajati najmanje 15, a najviše 30 godina. Nakon što zakon prođe saborsku proceduru i stupi na snagu, očekuje se krajem lipnja odnosno početkom srpnja, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) će putem javnog poziva odabrati najpovoljnije banke koje će u programu sudjelovati. Zahtjeve za stambene kredite, zajedno sa zahtjevom za subvencioniranje stambenog kredita, građani će predavati u bankama u kojima budu dizali kredit. O početku subvencioniranja kredita APN će javnost obavijestiti putem medija.

Zahvaljujući nižem gornjem limitu od 1.500 eura po kvadratu, koji će biti subvencioniran, očekuje se i da banke snize cijene svojih novih, neprodanih stanova koje investitori, zaduženi kod njih, nisu uspjeli prodati. Koliko takvih stanova ima, ministar ne želi nagađati, no procjenjuje se da će biti novca dovoljno za sufinanciranje kredita za kupnju od 1.500 do dvije tisuće stanova, odnosno kuća, piše Novi list.

 

 

 

Izvor: www.poslovni.hr ; 11.04.2017.

Objavljeno: 12.4.2017.
Pogleda: 2207
Tagovi: financijske institucije, krediti