Kuću vam teoretski mogu uzeti i ako imate samo jednu kunu duga

 

Zakonom nije propisana minimalna visina duga za ovrhu na nekretninama, kao ni za ovrhu na drugim predmetima ovrhe.

Zakonom nije propisana minimalna visina duga za ovrhu na nekretninama, kao ni za ovrhu na drugim predmetima ovrhe. No propisano je da će se pri provedbi ovrhe i osiguranja paziti na dostojanstvo ovršenika, piše portal 24 sata Potrošač.

Tako Fina odgovara na pitanje može li netko zbog minimalnog duga ostati bez kuće ili stana u kojem živi. To znači da nečiju jedinu nekretninu teoretski mogu uzeti i zbog kune duga koje u tom trenutku nema i ne može ni od koga posuditi, tj. ako nema štednju, auto, nakit, umjetnine niti druge pokretnine od čega bi se mogli naplatiti. Iako se u Fini pozivaju na dostojanstvo, oni koji su iskusili ovrhu znaju da tu nema previše dostojanstva, napominje Potrošač. Ovrhovoditelj bira što će ovršiti. No početkom 2015. u primjeni je dio novog Ovršnog zakona.

" Dužnik će u roku od osam dana od dostave rješenja o ovrsi nad nekretninom moći sudu predložiti odgodu, i to na nekretnini u kojoj stanuje te koja je nužna za njegove osnovne stambene potrebe i osoba koje je dužan uzdržavati", kaže za portal Dunja Mak iz Potrošačkog foruma. U Fini kažu je ovršenik dužan priložiti dokaz o postojanju nečega iz čega će platiti dug, npr. prodat će auto, nakit, posuditi novac... Uz adekvatno objašnjenje i dokaze, sud će mu dati godinu za to. Sud će morati prihvatiti prijedlog ako bi dužnik bez te nekretnine završio na cesti. Ako dužnik ne ispoštuje obećanje, ovrha nad nekretninom se nastavlja.

Izvor: Poslovni.hr

Objavljeno: 17.11.2014.
Pogleda: 4571
Tagovi: financijske institucije