Kreditni ured: Krediti kao na traci, bez obzira na crne liste banaka

 

Jutarnji list donosi iskustvo podizanja kredita u jednom od "kreditnih ureda", čiji je navodni vlasnik Janez Žlender, ljubljanski odvjetnik za kojim su pokrenute razne istrage u Sloveniji zbog sumnje da je šef lihvarske mreže, a odvjetnička komora mu ukida licencu.


Građani u bezizlaznoj situaciji ne biraju kako će doći do kredita

Ne, ne mogu vam reći koliko ćete platiti kamata na 10.000 kuna. Vi meni prvo donesite zahtjev i odreske od plaće, pa ako vam centrala odobri kredit, onda vam to možemo reći - objašnjava službenica. 

Ona je Ivana i radi u jednom od kreditnih ureda koji vam nude kredite uz lihvarske kamate.  Amruševa 10, drugi kat, kreditni ured s natpisom "Za Tebe" i "Feritas". Na toj su adresi prije bili još neki kreditni uredi. Ime tvrtki isprintano je na papiru. Prije mene u uredu je bila umirovljenica koja je tražila način kako da na skromnu mirovinu dobije gotovinski iznos novca.

Vlasnik tvrtke je Janez Žlender, ljubljanski odvjetnik kojega slovenska policija istražuje zbog sumnje da je dio međunarodne lihvarske hobotnice,a odvjetnička komora je pokrenula postupak oduzimanja licence. 

Od Ivane sam pokušao doznati tko i pod kojim uvjetima daje kredit, kolika je rata, čime će osigurati moje plaćanje, ali to je već bilo previše pitanja. Okrenula se prema kompjutoru i jasno dala do znanja da ona nije tu da daje previše odgovora. Na pitanja gdje je centrala i tko je direktor nisam dobio odgovor. 

Dugogodišnja praksa 
Gospođa na recepciji rekla je da je taj kreditni ured tu najmanje devet godina, ali iako ona vodi brigu o tome tko i kada ulazi u zgradu, nije znala Ivanino prezime. Kreditni ured "Za tebe" neodoljivo podsjeća na ono što smo početkom devedesetih zvali "financijski inženjering". Činjenica da je sve veći broj hrvatskih građana na "crnim listama", da u bankama ne mogu dobiti kredit očito je otvorila mogućnost za masovno lihvarenje. 

Jutarnji list već je u nekoliko navrata donosio ispovijesti žrtava kreditnih agencija koje sada istražuju slovenski istražitelji. Već površno listanje tvrtki navedenih u kreditnoj hobotnici koja se proteže preko Slovenije nije, Hrvatske, Srbije i Češke pokazuje kako jedna skupina osoba ima desetke tvrtki registriranih u tim zemljama i kako samo vrte imena tvrtki. 

Jedna od njih je i tvrtka "Dam - Prom". "Za tebe“, iako daje kredite, registrirana je za telekomunikacije, trgovinu i usluge, a u 2010. godini prikazala je prihod od 44 tisuće eura. Ima jednog zaposlenog i kancelariju koja ničim ne odaje dojam da ste došli u neku kreditnu agenciju. O banci da i ne govorimo. Sve neodoljivo podsjeća na agencije za financijski inženjering s početka devedesetih.  (ostatak u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista)

Građani se moraju informirati
Ovim putem ponovno upozoravamo građane da uvijek mogu provjeriti ima li tvrtka koja izdaje zajmove za to potrebne dozvole. Vjerovnici (zajmodavci, banke, leasing kuće) i kreditni posrednici od 2010. su usklađeni sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju i Pravlinkom Zakona u smislu pružanja i zaštite informacija te osobnih podataka izjednačeni sa bankama.

Popis ovlaštenih vjerovnika i kreditnih posrednika (gdje je TATA grupa, vlasnik portala Moj-bankar.hr, pod rednim brojem 2) pogledajte ovdje: www.mfin.hr/hr/imatelji-odobrenja-ministarstva-financija-za-pruzanje-usluga-potrosackog-kreditiranja

Izvor: Jutarnji list / moj-bankar.hr
Foto: Clown/multimedia-stock.com

Objavljeno: 8.2.2012.
Pogleda: 12238
Tagovi: financijske institucije