Kreditni rejting Hrvatske ostao DB3D trend raste iz „stabilnog“ u „poboljšan“

 

Bonitetna kuća Dun & Bradstreet (D&B) u izvješću za lipanj Hrvatskoj je zadržala kreditni rejting DB3D, ali je trend rejtinga promijenjen iz „stabilnog“ u „poboljšan,“ a novi vladin ekonomski program ocijenjen je pozitivnim potezom za izlazak iz krize. Analitičari D&B-a navode kako je hrvatska Vlada, po prvi puta od nastupanja svjetske ekonomske i financijske krize, predstavila opsežan ekonomski program oporavka.

Rejting Hrvatske je nepromijenjen te i dalje ostaje DB3d (blagi rizik poslovanja), ali je trend nakon dužeg vremena promijenjen iz „stabilnog“ u „poboljšan,“ što znači da se u slučaju nastavka takvog trenda kroz određeno vrijeme može očekivati viši rejting, navodi D&B u izvješću koje prenosi zagrebačka agencija Bonline.

Vlada prvi puta predstavila opsežan program

Analitičari D&B-a u izvješću navode kako je hrvatska Vlada, po prvi put otkako je nastupila svjetska ekonomska i financijska kriza, predstavila opsežan ekonomski program oporavka koji obuhvaća kratkoročne i dugoročne prioritete za izlazak iz krize.

Program uključuje intenziviranje privatizacije, smanjenje poreznih i neporeznih nameta poduzećima, jačanje likvidnosti putem ažurnijeg plaćanja javnih poduzeća, racionalizaciju poreza te povećanje učinkovitosti javnog sektora uključujući smanjenje broja zaposlenih za pet posto, kaže se u izvješću.

Iako, po mišljenju D&B-a, plan za oporavak nije dovoljno detaljan, analitičari te bonitetne kuće ističu posebne mjere koje ocjenjuju pozitivnim, a to su ukidanje dviju stopa kriznog poreza, promjena stopa poreza na dohodak, neisplata regresa zaposlenima u javnim poduzećima, smanjenje rokova plaćanja javnih poduzeća i najava izrade registra zaposlenih u javnom sektoru.

više na www.profitiraj.hr

Objavljeno: 7.6.2010.
Pogleda: 1325
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije