Krediti građanima gotovo presušili

 

Kreditna aktivnost poslovnih banaka privatnom sektoru i tijekom rujna nastavila se smanjivati, a godišnja stopa rasta ukupnih plasmana banaka na kraju rujna spustila se na 1,9 posto, dok su u odnosu na kraj prošle godine plasmani smanjeni za 1,8 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke

 

Po sektorima, kontrakcija kreditne aktivnosti banaka i dalje se ponajviše odnosi na sektor stanovništva. Krediti stanovništvu od početka godine se kontinuirano smanjuju, u odnosu na kraj prošle godine krediti građanima na kraju rujna bili su manji za 3 posto.

 

Na godišnjoj razini pak, u odnosu na prošlogodišnji rujan, njihova se godišnja stopa rasta na kraju rujna ove godine spustila na svega 0,8 posto. Ukupni krediti stanovništvu na kraju rujna iznosili su 122,4 milijardi kuna, što je za 979,8 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani, a za 3,8 milijardi kuna manje nego na kraju prošle godine.

 

Sa 42,7 posto u ukupnim su kreditima stanovništvu zastupljeni stambeni krediti, koji su krajem rujna ove godine iznosili 52,4 milijarde kuna, a stopa rasta stambenih kredita na godišnjoj se razini spustila na 7,1 posto.

 

Usporavaju se i plasmani poduzećima, a njihova se godišnja stopa rasta ipak blaže usporavala nego godišnja stopa rasta kredita stanovništvu, te je na kraju rujna iznosila 3,7 posto.

 

Ukupna potraživanja banaka od trgovačkih društava na kraju rujna ove godine iznosila su 102,5 milijardi kuna, što je za 230 milijuna kuna manje nego krajem prošle godine.

 

Istodobno su znatnije rasla potraživanja banaka od središnje države koja su na kraju rujna iznosila 47,7 milijardi kuna. U odnosu na kraj prošle godine povećana su za 26,3 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na rujan lani, potraživanja banaka od središnje države veća za oko 54 posto.

izvor: tportal/HINA

Objavljeno: 21.11.2009.
Pogleda: 989
Tagovi: krediti