Krediti HBOR-a mogu biti opasni

 

Najveća bonitetna kuća na svijetu Dun & Bradstreet dodijelila je Hrvatskoj i dalje rejting DB3d, što je svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja.

Najveća bonitetna kuća na svijetu Dun & Bradstreet dodijelila je Hrvatskoj i dalje rejting DB3d, što je svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja. U izdanju Dun & Bradstreetove mjesčne publikacije International Risk and Payment Review za tekući mjesec, rejting se povisio Hong Kongu, Singapuru i Tajvanu, a snizio Latviji i Tajlandu.

U regiji i dalje najviši rejting ima Slovenija (DB2c), a slijede Mađarska (DB3d), Albanija (DB4a), Makedonija (DB4b), Srbija (DB4d) i BIH (DB6a).

Prema podacima D&B-a, 23,5% plaćanja hrvatskih poduzeća stranim poduzećima kasnilo je više od 30 dana od ugovorenih rokova. 65% plaćanja izvršeno je u dogovorenom roku, dok je 8.9% plaćeno sa 60 ili više dana zakašnjenja od ugovorenog roka. 2,2% plaćanja kasni više od 120 dana. D&B i dalje preporučije stranim investitorima da poslovanje s hrvatskim poduzećima osiguraju akreditivom. Zbog kreditne krize i smanjenja profitabilnosti poduzeća, plaćanje stranim partnerima i dalje ostaje izazov za hrvatska poduzeća.

Nakon pada ekonomske aktivnosti u 2009. godini (D&B procjenjuje pad BDP-a 5,7%, te pad industrijske proizvodnje za 9,3%), u ranoj fazi 2010. godine vidljivi su tek mali znakovi oporavka. Dapače, industrijska proizvodnja pala je 5,5% u prva dva mjeseca, a domaća i strana potražnja su slabe, ističu u D&B-u. Domaća poduzeća nisu sklona gomilanju zaliha zbog nesigurne situacije na tržištu. Potrošači se boje otkaza (nezaposlenost se popela na 12,2% - najveća razina nakon travnja 2006. godine), a kao rezulatat toga je pad maloprodaje 13,9%.

Nakon neuspješnih antirecesijskih mjera, ističe se u publikaciji, Vlada se koncentrirala na nove fiskalne mjere kako bi privukla strane investitore i poticala potrošnju. Tu će pomoći i HBOR s dodatnim financijskim sredstvima. D&B smatra kako to kreditiranje može biti opasno jer se mogu kreditirati i ona poduzeća koja su ne samo pogođena krizom, nego i ona koja su fundamentalno neprofitabilna.

Izvor: vecernji.hr , Antonio Mandir

Objavljeno: 12.5.2010.
Pogleda: 638
Tagovi: financijske institucije, krediti, makroekonomija