Konačno: nema više isplate neto plaća bez uplate doprinosa

 

Porezna uprava pripremila je uredbu kojom će se od 1. travnja zabraniti isplata neto plaća bez uplate doprinosa, a od početka iduće godine proširit će se nadležnost REGOS-a i ponovno uvesti RS obrazac kako bi se u potpunosti riješio problem neisplate plaća i doprinosa, zaključeno je na jučerašnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV). 

Sjednica GSV-a

Nakon uredbe, koja bi trebala hitno onemogućiti isplatu plaća bez doprinosa i obrnuto, promijenila bi se i uloga Središnjeg registra osiguranika (REGOS) tako da bi se on proširio i na osobe u prvom mirovinskom stupu, odnosno na evidenciju svih doprinosa koji se moraju uplaćivati.

Također bi se ponovno uveo RS obrazac za isplatu plaća, čime bi se stvorili uvjeti da se jasno vidi tko je platio ili nije platio sve plaće i doprinose, najavio je nakon sjednice ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. On predviđa da bi se od 1. siječnja 2013. raščistila situacija oko plaća i doprinosa koja, po njegovoj procjeni, trenutno nije jasna za čak sto tisuća ljudi.

Sindikati i poslodavci i dalje skeptični
Sindikatima, koji su izrazili skepsu zbog mogućnosti da neki poslodavac uplaćuje doprinose, a ne isplaćuje plaće, Mrsić je poručio kako je to nepotrebna bojazan jer će nakon tih promjena sve biti transparentno. Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivan Ergović tvrdi da kriza nije povećala neredovitost u isplatama plaća, nego obrnuto, čak je isplata postala redovitija. Za kašnjenja s isplatama, Ergović kaže da se uglavnom radi o malim i srednjim poduzećima kojima se dogodi da ne plate jedan mjesec pa onda idući isplate dvije plaće i sl.

Poticanje zapošljavanja mladih i dugo nezaposlenih
Smjernice za izradu Zakona o potiacnju zapošljavanja Mrsić je najavio izradu novog zakona o poticanju zapošljavanja. Njime će se poslodavci osloboditi plaćanja doprinosa za zapošljavanje nikad zaposlenih osoba i onih koji su nezaposleni duže od dvije godine.

Također će se poticati zapošljavanje mladih bez radnog iskustva te će se zakonski regulirati zaštita oko sto tisuća sezonskih radnika koji bi uz nadnice dobivali i doprinose na temelju kojih bi ostvarili pravo na dio mirovinskog staža.

Izvor: HINA
Foto: Vlada.hr

Objavljeno: 20.3.2012.
Pogleda: 3907
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije