Koje su najbolje svjetske i lokalne banke?

 

Cijenjeni mjesečnik Global Finance odabrao je najbolje banke 2011. u nekoliko kategorija. Najbolja lokalna banka je PBZ, najbolja banka srednje i istočne Europe je Raiffeisen International, a među 50 najsigurnijih svjetskih banaka su samo dvije grupacije prisutne u Hrvatskoj: Société Genéralé i Banca Intesa. Najbolje je plasirana njemačka razvojna banka KfW.


Najsigurnije na svijetu
Njemačka razvojna banka Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) najsigurnija je svjetska banka, objavio je Global Finance. Ta je banka partner domaćem HBOR-u i sudjeluje u još nekoliko razvojnih projekata u Hrvatskoj.
Na top ljestvici 50 najsigurnijih, samo su dvije banke koje imaju podružnice na našem tržištu: francuska Société Genéralé (35. mjesto), vlasnik Splitske banke i talijanska Intesa Sanpaolo (37. mjesto), vlasnica Privredne banka Zagreb.

PBZ ponovno na vodeća lokalna banka
Global finance ocjenjuje i najbolje lokalne banke - pobjednice u svakoj državi. Genaralni pobjednik regije srednja i istočna Europa je Raiffesien International. PBZ je ponovno najbolja hrvatska banka, dok je najbolja slovenska banka, bez obzira na probleme - Nova ljubljanska banka (NLB).

10 najsigurnijih srednje i istočne Europe
Listu najsigurnijih banaka u u ovoj regiji predvodi Slovačka Všeobecná úverová banka (VÚB), slijede ju dvije češke i tri poljske banke, rumunjska, pa tri ruske banke. Deveta na listi je ruska Sberbank, koja je nedavno postigla dogovor o preuzimanju Volksbanke.

Cijenjeni izbor Global finance-a
Godišnja top ljestvica 50 najsigurnijih banaka svijeta je poznata i priznata ocjena boniteta za cijeli financijski svijet. "Bonitet ugovornih strana ključno je pitanje za tvrtke i investitore diljem svijeta", rekao je izdavač Global Financea Josip D. Giarraputo. "Više nego ikada, tvrtke diljem svijeta procjenjuju snagu dugoročnog kreditnog rejtinga svojih banaka, a u partnerstvo ulaze samo s onim bankama koje su dokazale snagu i stabilnost."

Pogledajte top liste po kategorijama:

50 najsigurnijih svjetskih banaka
10 najsigurnijih banaka srednje i istočne Europe
Najbolje lokalne banke srednje i istočne Europe
Najbolje globalne banke po kategorijama

Autor: Moj-bankar.hr
Foto: Global Finance

Objavljeno: 28.8.2011.
Pogleda: 12657
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije