Klijenti Centar banke iznenađeni, J&T banka traži od njih novac!

 

Viceguverner HNB-a Damir Odak poručuje korisnicima kredita da ne vraćaju novac nego da pričekaju otvaranje stečaja banke

Zavrzlama zbog nesuđenih ulagača u Centar banku ne prestaje. Korisnici kredita Centar banke na kućne adrese dobivaju pismo u kojima ih češka J&T banka traži novac jer su potraživanja od klijenata Centar banke Česima bila kolaterala za kredit od tri milijuna eura koji je J&T banka dala Centar banci. No, ugovor je bio unosan, za kredit od tri milijuna Česi su se osigurali kolateralom od 15 milijuna eura od prvoklasnih klijenata, koju sada žele brzo naplatiti iako njihov kredit od tri milijuna eura dolazi na naplatu tek za šest mjeseci.

– Klijentima Centar banke koji su dobili takvu obavijest poručujem da ne plaćaju ništa, nego da pričekaju otvaranje stečajnog postupka, kada će o svemu odlučivati stečajni sudac – poručuje viceguverner HNB-a Damir Odak.

J&T banka trebala je, prema dogovoru, nakon prošlogodišnje dokapitalizacije Centar banke uplatiti 15 milijuna eura, no iznos je smanjila na pet milijuna, da bi dala samo tri milijuna eura. I za to se osigurala pet puta većim iznosom. Takav ugovor potpisala je prijašnja uprava na čelu s Ivom Markotićem.

– Ugovor sam potpisao nakon što je takvu odluku donio Nadzorni odbor, iako sam bio protiv – kaže Markotić. U Nadzornom odboru tada su sjedila tri predstavnika Alternativea i Dragutin Biondić. No, Tomislav Marinac, bivši čelnik Centar banke, koji dolazi iz Alternativea, društva povezanim s češkom bankom, u srpnju je s Česima potpisao aneks ugovora, kojim im ugovor poboljšava te kao kolateralu uvrštava još bolje klijente. Pa bi tako sada tvrtke poput Centar arhitekture ili Hrvo-Herci, koji su bili uredni platiše kredita, Česima trebali vraćati novac, za koji i nisu znali da im je kolaterala. Zato je sigurno da će se i u tom dijelu u cijelom slučaju Centar banke tražiti odgovornost.

Izvor: Večernji list

Objavljeno: 12.9.2013.
Pogleda: 5236
Tagovi: financijske institucije