Kamate u padu, veće smanjenje ograničava visok rizik države

 

Sve vrste kamatnih stopa na hrvatskom bankovnom tržištu su u padu te se one bitne, osim na stambene kredite, kreću u intervalu za države euro područja, no hrvatska je premija rizika i dalje jedna od najviših u regiji što ograničava njihovo brže smanjenje. Stoji to u najnovijoj kvartalnoj publikaciji Hrvatske udruge banaka "HUB Pregledi".

Nacionalne referentne stope (NRS) nastavile su se smanjivati u prvom tromjesečju 2016. , a pad je zabilježio i Euribor svih ročnosti te je postao negativan na rok od 12 mjeseci, navodi se u publikaciji HUB-a. Nova statistika Europske središnje banke (ECB), u koju je uključena i Hrvatska, pruža uvid u uže efektivne kamate stope na stambene kredite s rokom dospijeća preko 5 godina. One su u Hrvatskoj u travnju 2016. iznosile 5,2 posto, bile su u padu i kretale su se iznad gornjeg ruba intervala kamatnih stopa za države koje su uvele euro.

Kamatna stopa na potrošačke kredite od jedne do 5 godina u siječnju ove godine iznosila je, pak, 5,4 posto i što je unutar prosjeka kamata u eurozoni, pri čemu iz HUB-a navode da se više stope bilježe u bankama baltičkih država, Slovačkoj, Grčkoj, Španjolskoj, Portugalu, te u Danskoj i Velikoj Britaniji, kao i da su kamate u prosjeku bile više nego u Hrvatskoj i u državama članicama EU iz srednje i istočne Europe koje nemaju euro.

Unutar prosjeka za zemlje koje su uvele euro kreću se i prosječne kamatne stope na kratkoročne kredite poduzećima u Hrvatskoj, koje su u travnju u prosjeku iznosile 5 posto. Na dugoročne kredite, pak, hrvatska poduzeća još od kraja 2014. godine u prosjeku plaćaju više od prosjeka za euro područje, a od država koje još nisu uvele euro niže kamatne stope od hrvatskih banaka imaju banke u Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj.

S druge, pak, strane, i kamatne stope na dugoročne depozite stanovništva u eurima u hrvatskim bankama nalaze se u padu, i ispod su 3 posto, ali su još veće od gornjeg praga u zemljama koje su uvele euro. Prosječne kamatne stope na kratkoročne depozite stanovništva u eurima su pak na gornjem intervalu kamata u eurozoni. Te kamatne stope kod hrvatskih banaka kontinuirano padaju i po prvi put su se spustile ispod praga od 2 posto, pri čemu je tijekom 2016. zabilježen njihov značajniji pad, navode iz HUB-a.

 

Izvor: www.vijesti.hrt.hr

Objavljeno: 13.7.2016.
Pogleda: 3049
Tagovi: