Kamate pale, ali i dalje su dvostruko više nego u EU

 

Za razliku od štediša u EU koji su sretni ako ugovore kamatu veću od dva posto, u bankama u Hrvatskoj, ovisno o iznosu štednje i trajanju oročenja, kamate se kreću između tri i pet posto.

Proporcionalna povezanost kamata na kredite i štednju spustila je pasivne kamate, no oni koji štede još se imaju čemu radovati. Za razliku od štediša u EU koji su sretni ako ugovore kamatu veću od dva posto, u bankama u Hrvatskoj, ovisno o iznosu štednje i trajanju oročenja, kamate se kreću između tri i pet posto.

Veći ulog, veće kamate

Svim je bankama zajedničko da kamate povećavaju s rastom vrijednosti uloga i duljim rokom oročenja. Zagrebačka je banka osmislila i model štednje u kojemu za isti ulog kamata raste s povećanjem trajanja oročenja. Progresivna štednja može se ugovoriti na rok od šest i 12 mjeseci, u kunama i eurima. Premiju na štednju mogu ostvariti klijenti PBZ-a koji ugovore Premium štednja plus paket u eurima. Za vlasnike tekućeg računa u njihovoj banci postoji i model razvijen u suradnji s Croatia i Generali osiguranjem koji također donosi premiju na kamatu.

Progresivni rast kamate s povećanjem salda na računu imaju u modelu Perspektiva, gdje kamata prelazi u viši obračunski razred s dodatnim uplatama na račun, a po isteku oročenja zaračunavaju bonus na obračunatu kamatu.

Osiguranje kao dar

Inovacije previše ne impresioniraju štediše u Splitskoj banci, gdje ističu da im je klasična oročena štednja i dalje najpopularniji model deponiranja novca. Vodeći se tom logikom, banka je uvela depozit uz osiguranje na dar, tako da klijenti uz oročenje besplatno dobivanju osobno osiguranje u iznosu depozita, maksimalno do 100 tisuća eura. Premije osiguranja plaća banka.

– Ovakav način nagrađivanja vrlo je vrijedan, jer vrijednost štednje raste znatno više nego kad je u pitanju bonus koji je klijentu moguće isplatiti povećanom kamatnom stopom. Uz sigurnost uloga, osobna sigurnost klijenta i njegove obitelji čini ovo oročenje različitim od svih drugih vrsta oročenja na tržištu – kažu u banci.

Na depozite do 25 tisuća eura oročene na više od šest mjeseci Hypo banka odobrava kamatu 4,5 posto, a iznad iznosa od 25 tisuća eura kamata je čak pet posto. Uz oročenje iznad 25 tisuća eura akcijski daruju klijentima MasterCard Gold karticu. Limit potrošnje po kartici je deset posto iznosa oročenog depozita, a najviše 50 tisuća kuna. Minimalni je iznos uloženih sredstava 500 eura, a akcija traje do kraja godine.

U Erste banci preferiraju aktivnu štednju s premijom, uz uplate prema financijskim mogućnostima klijenta kada i koliko želi, s istim odabranim rokom dospijeća. Uz premiju, ulog se može uvećati još dodatnih 20 posto na iznos obračunate kamate. Rastom iznosa na računu i duljim rokom oročenja ostvaruju se veće kamate i veća premija. Minimalni je početni ulog 700 kuna, odnosno protuvrijednost u odgovarajućoj valuti, a naknadne pojedinačne uplate nisu limitirane i ovise isključivo o mogućnostima klijenta. 
Najkraći je rok oročenja šest mjeseci i jedan dan. Na oročenja u eurima kamate do iznosa od pet tisuća eura iznose od tri do 3,4 posto, ovisno o trajanju oročenja, a za iznose iznad 50 tisuća eura kamate variraju od 3,6 do četiri posto. Kod kunskih oročenja kamata do 12 mjeseci iznosi 3,9 posto, između 12 i 24 mjeseca je 3,95 posto, iznad 24 mjeseca četiri posto, a iznad 36 mjeseci 4,05 posto, neovisno o iznosu depozita. Premijske stope kreću se od sedam do 20 posto na obračunatu kamatu.

Zajamčen povrat glavnice

– Tijekom 2010. zabilježen je silazan trend kamatnih stopa na depozitnoj strani, a što je reakcija na visoke razine kamata iz 2009., ali i visoku razinu likvidnosti bankarskog sustava te smanjenu potražnju za novim kreditiranjem. U kolikoj će se mjeri trend nastaviti i u sljedećoj godini teško je predvidjeti, međutim, općenito gledano, očekujemo polaganu stabilizaciju depozitnih kamatnih stopa – ističe Alen Kovač, makroekonomski analitičar Erste banke. I u RBA su klijenti najvjerniji nenamjenskoj oročenoj štednji, no sve se više ugovaraju i štedno-ulagački proizvodi. Kod Osiguranih kombinirki klijenti ugovaranjem životnog osiguranja jednokratnom uplatom ostvaruju pravo na višu kamatu, dok Moderne kombinirke depozitni dio oročavaju uz fiksnu kamatu, a investicijski ulažu u fond sa zajamčenim 100-postotnim povratom glavnice.

izvor: vecernji.hr

Objavljeno: 5.10.2010.
Pogleda: 2259
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije, krediti, štednja