Kamate padaju, a Hrvati se sve više zadužuju: U kreditima imamo ukupno 122 milijarde kuna

 

Sve se više zadužujemo. Ukupna kreditna zaduženost Hrvata krajem rujna iznosila je 122,6 milijardi kuna, stoji u analizi Hrvatske gospodarske komore (HGK). Predstavlja to povećanje od gotovo 4 posto u odnosu na lani i najveću zaduženost hrvatskih kućanstava od prosinca 2015. godine.

Što se novoodobrenih kredita za ovu godinu tiče, bankari su najviše odobravali stambene kredite, a u puno manjoj mjeri su odobravali revolving kredite, kredite po kreditnim karticama, potrošačke kredite i prekoračenja po transakcijskom računu. Usprkos tome, u ovoj su godini banke ipak najviše novaca plasirale upravo za prekoračenje po transakcijskim računima građana.

Kako kažu, Hrvati kredite u najvećoj mjeri podižu za kupovinu stana, njih 43 posto, a veliki dio čine i gotovinski nenamjenski krediti, 37 posto. Razloge povećanog zaduživanja treba tražiti u rekordno niskim kamatnim stopama koje i nastavljaju padati, piše HGK. Pri tome, kamatne stope na čiste kunske kredite za, kupovinu stana, odnosno stambene kredite, pale su ispod onih kunskih s valutnom klauzulom.

Ne iznenađuje da su novoodobreni krediti u ovoj godini, čak 92 posto, bili u čistim kunama. Time je, piše u analizi, stanovništvo prvi puta u povijesti više zaduženo u kunama nego u kunama uz valutnu klauzulu.

 

 

Izvor: www.novac.hr, 3.11.2018.

Objavljeno: 5.11.2018.
Pogleda: 1228
Tagovi: financijske institucije, krediti