Kamate na štednju padaju triput brže od kamata na kredite

 

Dok banke u javnosti pompozno objavljuju snižavanje kamatnih stopa na kredite za 0,2 ili 0,3 posto, redovito prešućuju smanjivanje kamata na štednju, koje se odvija paralelno i u pravilu u znatno većem postotku

Erste banka nedavno je smanjila kamatne stope na nove stambene kredite za 0,25 postotnih bodova, ali je istovremeno, kažu neki klijenti, kamate na depozite smanjila za 0,85 postotnih bodova, piše Novi list.

Riječ je dakle o oko tri puta većem smanjenju kamata na depozite od kamata na kredite, a takva tendencija bržeg pada pasivnih kamata, koje bankarima predstavljaju trošak, od aktivnih kamata, koje im predstavljaju prihod, prisutna je tijekom zadnjih godinu dana.

Dok su Erste, Raiffeisen, a prije njih i Privredna banka ove godine ipak bar malo smanjile kamate na stambene kredite, najveća domaća banka, Zagrebačka , to još nije učinila. Zaba je, međutim, lani smanjila kamatnu stopu na stambene kredite koja se još uvijek međutim kreće oko 7 posto u redovnoj ponudi, dok je s druge strane dio klijenata primijetio da im se redovna kamata na oročene depozite bitnije smanjila, s oko 5 posto na 3 posto na godišnjoj razini čemu onda ipak treba pripisati bonus.

Za građane koji i štede i otplaćuju kredit ovakvo ponašanje banaka tako predstavlja svojevrsni poremećaj tekuće likvidnosti, čije su 'usklađivanje' banke zapravo prebacile na klijente .

Prema podacima HNB-a, prosječne kamate na dugoročne stambene kredite građanima, uz valutnu klauzulu, su se s kraja 2009. do kraja 2010. godine smanjile sa 6,45 na 6,02 posto, dakle niti za pola postotnog boda, dok su se u istom razdoblju kamate na dugoročne oročene devizne depozite stanovništvu u eurima sa 5,43 smanjile na 4,29 posto, dakle za više od jednog postotnog boda.

izvor: vecernji.hr

Objavljeno: 6.4.2011.
Pogleda: 2156
Tagovi: makroekonomija, financijske institucije, krediti, štednja