09 ožu 2020
Financijske institucije, Krediti

Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je popis 13 banaka s kojima je potpisan ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita, a efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 2,19 do 3,70 posto.

Najnižu kamatnu stopu od 2,19 posto i u kunama i u eurima nudi Hrvatska poštanska banka, a najvišu od 3,70 posto Croatia banka. Iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja napominju da građani koji žele riješiti svoje stambeno pitanje mogu to učiniti od 30. ožujka uz pomoć subvencioniranih stambenih kredita.

Prijave će biti moguće do 8. travnja, a novi krug prijava očekuje se već u rujnu ove godine. Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije, kažu u Ministarstvu.

Kako bi se mjera još dodatno poboljšala, prošle su godine donesene izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit.

U tri godine provođenja odobreno je više od 9400 subvencioniranih kredita. U obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 1100 djece. Uvjeti prijave na natječaj nisu se promijenili što znači da će se na poziv moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću.

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

“Ovo je konkretna mjera i drago mi je da su je mladi prepoznali. Svi koji u ovom krugu predaju potpunu dokumentaciju subvencije će i dobiti”, istaknuo je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

 

Izvor: www.poslovni.hr 8.3.2020.