Kad bi mogli, studenti bi ulagali u banke, stambene štedionice i edukaciju

 

Na okruglom stolu magazina Banka "Osiguravatelji u 2012. - prioriteti su EU i financijska pismenost", sudionici su iznijeli svoje viđenje budućnosti tržišta osiguranja, a predstavljeni su i rezultati istraživanja provedenog među studentima Ekonomskog fakulteta.

Nakon uvodnog izlaganja predstavljeni su i rezultati istraživanja o ulaganjima, povjerenju u financijske institucije te razini financijske pismenosti, provedenog među studentima zagrebačkog Ekonomskog fakulteta - izvještavaju kolege s portala Profitiraj.hr

Da imaju novac, studenti bi kao tri prioriteta odabrali ulaganje u banku (59%), stambenu štedionicu (54%) i edukaciju (52%). Za životno osiguranje odlučilo bi se njih 27%, mirovinske fondove 17%, a štednju kod kuće 12%. Većina studenata, njih 81% smatra da se mladi ljudi trebaju pobrinuti za mirovinsku štednju kroz dobrovoljne mirovinske fondove, životno osiguranje ili neki drugi oblik štednje. Visokih 16% studenata smatra da se država mora pobrinuti za isplatu mirovina.

Studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu vlastitu su financijsku pismenost ocijenili ocjenom 3, dok su prosječnom hrvatskom građaninu dali 2. Na pitanje zašto je u Hrvatskoj slabo razvijeno životno, zdravstveno ili osiguranje imovine, većina studenata (71%) odgovorilo je kako građani ne poznaju dovoljno značaj takvih ulaganja.


Istraživanje časopisa Banka 


Govoreći o trendovima na tržištu osiguranja te ulozi finacijskih institucija u krizi, Gordana Letica iz HANFA-e izjavila je kako je 2012. godina prekretnica za osiguravajuće kuće zbog novog zakonodavnog okvira “Solvency 2″ koji se istovremeno uvodi u sve zemlje EU.

“Glavni problem tržišta osiguranja u Hrvatskoj je neprofitabilnost. Mogućnost pružanja osiguravateljskih usluga u zemljama Europske unije donijet će brojne nove mogućnosti, ali i rizike”, izjavila je Letica i dodala kako je potrebno izmijeniti zakon o osiguranju te urediti garancijski fond.

Snježana Bartoncelj iz Udruženja osiguravatelja HGK istaknula je kako nakon ulaska Hrvatske u EU očekuje veću konkurentnost na tržištu i utakmicu u kojoj će se igrači za klijente boriti prvenstveno kvalitetom usluge. 

Svemir Kalinić iz Croatia Osiguranja napomenuo je kako se samim otvaranjem tržišta neće dogoditi ništa spektakularno jer je domaće tržište već ionako liberalizirano te oni koji su za to zainteresirani već su prisutni u Hrvatskoj. 

Izvor: Profitiraj.hr
Foto: iStock

Objavljeno: 22.3.2012.
Pogleda: 3765
Tagovi: financijske institucije, makroekonomija