Jurčić: Možemo euro uvesti i sutra, ali bolje za 5-10 godina

 

Hrvatska ne bi trebala uopće razmišljati o uvođenju eura, bar dok eurozona ne uspije savladati svoje unutrašnje probleme, a to će se dogoditi tek za pet do deset godina, kaže ekonomski analitičar Ljubo Jurčić za Danas.hr.


"Ljubičasta petstotka" više nije poželjna kao prije?

Ako uđe u ljeto 2013. godine, kako se planira, Hrvatska bi mogla uvesti zajedničku europsku valutu euro najranije 2015. godine. Međutim, ekonomski analitičar Ljubo Jurčić kaže da bi bilo najbolje da Hrvatska uopće ne uvodi euro.

"Većina zemalja eurozone uopće ne zadovoljava ekonomske kriterije zajedničke valute. Valuta je slika zemlje, njezine strukture, efikasnosti, gospodarstva, a unutar eurozone postoje ogromne razlike i malo koja zemlja zadovoljava kriterije za uvođenje eura", kaže Jurčić, koji dodaje da je zajednička valuta uvedena jer je tako bilo planirano, a da su u Bruxellesu znali za probleme država koje ga uvode, ali su mislili to "riješiti putem". 

"Euro leži samo na Njemačkoj. Euro nije slika gospodarstva Španjolske, Italije, Grčke, Francuske. Sad se ta slika počela razobličavati", kaže i dodaje da će euro kao valuta imati problema još pet do deset godina, te da bi zemlje poput Grčke, Španjolske i Italije trebale izaći iz eurozone i vratiti se na svoju valutu. 

"Euro je loš za upravljanje gospodarstvom, njegovim uvođenjem odrekli ste se najjače poluge ekonomske politike."  Inače, Jurčić kaže kako bismo matematički i knjigovodstveno kao vrlo eurizirana zemalja euro mogli uvesti sutra. Za njegovo uvođenje potrebno je ispuniti kriterije koje nije tako teško doseći. 

Slabi kriteriji
"Površinski kriteriji", kaže Jurčić, "su deficit od tri posto, koji nije teško knjigovodstveno doseći rezanjem subvencija i mirovina, javni dug od 60%, a mi smo zasad na 50 posto, inflacija, gdje smo u europskom prosjeku, a jedino su nam dugoročne kamatne stope veće nego u Europi, gdje su", dodaje, "umjetno niže". 

Naglašava da je problem kod rezanja deficita taj što se zaustavlja razvoj, izgradnja novih proizvodnih kapaciteta, istraživanje itd.  Mi možemo ući u euro, zaključuje Jurčić, ali upozorava da će se njega spašavati barem pet godina, a da mi imamo toliko problema da nam nedostaje poluga da ih riješimo. Kako je valuta jedna od tih poluga, drži da se ne smijemo odreći kune.
 

izvor: danas.hr/novac
foto: stock.xchng.com

Objavljeno: 24.1.2012.
Pogleda: 3026
Tagovi: financijske institucije