Izračunajte koliko vas košta automobil?

 

Mnogima od nas prva izdašnija investicija u životu bude kupnja automobila. Smatramo ju neophodnom jer „jednostavno ne stignemo“ vlakom, busom i ostalim oblicima gradskog prijevoza. Automobil jest luksuz, ne samo zbog početne cijene. Koliko nas stvarno košta automobil?

Pa gdje su mi novci? Pogledajte u garažu, vaš limeni ljubimac najčešći je uzrok visokih troškova.

U Hrvatskoj je najprodavanija marka automobila Opel, a najprodavaniji model Opel Astra pa je upravo on pogodan za analizu troškova na mjesečnoj i godišnjoj razini.

Registracija i osiguranje

Prvi veći troškovi javit će se odmah prilikom registracije automobila. Ako je automobil nov, tehnički pregled prema zakonu nije obavezan, stoga ćemo za registriranje automobila izdvojiti oko 600 kuna.

Na to će se nadovezati i obavezno osiguranje. Za automobil koji pokreće motor snage 66-84 kW platit ćemo godišnju premiju osiguranja u iznosu oko 3000 kuna, cifra koja se razlikuje ovisno od županije do županije.

Servis i gume

Prvi servis potrebno je napraviti nakon 30 000 kilometara ili godinu dana. Prema informacijama iz nekoliko autosalona za ovu uslugu izdvojit ćemo oko 1300 kuna.

Zbog otežanih uvjeta, vlastite sigurnosti i sigurnosti ostalih sudionika, potrebno je u zimskom razdoblju staviti prikladne gume. Za četiri zimske gume srednje klase izdvojit ćemo oko 1500 kuna.

Ako pretpostavimo da na automobilu neće biti izvanrednih kvarova, na registraciju i osiguranje, servis i gume potrošit ćemo oko 6.400 kuna u godini dana, što znači u prosijeku oko 530 kuna na mjesečnoj razini.

Potrošnja goriva

više na profitiraj.hr

Objavljeno: 25.5.2010.
Pogleda: 2514
Tagovi: auto i plovila