08 vlj 2018
Financijske institucije, Krediti

Država pokreće novi program stambenog zbrinjavanja, a Pragma upozorava.

U saborsku proceduru upućen je paket novih rješenja Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS). o Vlada želi omogućiti pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja s ciljem zadržavanja i privlačenja deficitarnih kadrova - liječnika, profesora i znanstvenika, što se uglavnom tiče nedovoljno razvijenih područja.

No, kako predviđaju zakonski urediti i najveću prodajnu cijenu POS-ova stana u odnosu na prosječnu prodajnu cijenu stana koju su postigle tvrtke i druge pravne osobe u 2016., ali i najveću prodajnu cijenu građevinskog zemljišta u odnosu na prosječnu cijenu građevinskog zemljišta koju su postigle pravne osobe, to bi moglo dovesti do povećanja cijena stana i zemljišta u POS-u.

Tvrde to u udruzi Pragma, čiji prijedlozi u javnoj raspravi o zakonskim promjenama nisu usvojeni. Prema njihovoj računici stanje je sljedeće: ukupna maksimalna cijena je 1.125,66 eura po m2 korisne površine stana, a zakonskim izmjenama će ukupna maksimalna cijena iznositi i do 1.206 eura po m2, što je povećanje od 80,34 eura po m2. "To će otežati pristup stanovanju upravo onim skupinama kojima je zakon i namijenjen te će dovesti do daljnjeg narušavanja stambenih uvjeta građana RH". 

 

 


Izvor: www.poslovni.hr, 03.02.2018.